Kyokushin

Wat is Kyokushinkai?

Karate is zowel een kunst als een filosofie, en omdat elke persoon een andere persoonlijkheid heeft, reflecteert dit zich in hun eigen interpretatie.  Daarom ook richten Karatemeesters hun eigen school op, hun eigen stijl (of ryu) onderwijzend. Kyokushinkai is de naam die werd gegeven aan onze stijl. Het betekent:
KYOKU  uiterste
SHIN      eerlijkheid, waarheid of realiteit
KAI         samenwerking, verbond, club, vereniging.

Het woord Kyokushinkai karate, aan elkaar geschreven in het Japanse schrift (Kanji) ziet er als volgt uit:

Kyo teken

Het symbool van Kyokushinkai is het Kanku teken. Dit teken is afgeleid van de Kanku Kata, waarin aan het begin de handen omhooggehouden worden, waarbij de vingers de zon omvatten.  De uiterste punten stellen de vingers voor en duiden op snelheid, de bredere gedeelten geven de polsen weer en duiden op kracht.  De cirkel in het midden stelt oneindigheid voor en dit alles wordt omgeven door een cirkel die de nooit eindigende actie aangeeft.

Kanku

De stijl Kyokushinkai staat bekend om zijn harde maar eerlijke vorm van karate. Door de trainingen wordt je fysiek en mentaal erg sterk. Je leert je beheersen met als gevolg: meer zelfvertrouwen en meer verantwoordelijkheidsgevoel. Het levert zeker een positieve bijdrage aan de ontwikkelingen van de karateka. Is karate niet agressief of gevaarlijk? Het antwoord is nee! De praktijk wijst uit dat mensen die karate beoefenen juist rustiger worden. Dit alles komt door de positieve invloed, die bijna ongemerkt uitgaat van de sfeer in de dojo (trainingszaal) en door de strenge kyokushin trainingsdiscipline. Bovendien is de dojo voor hem of haar een plaats waar hij of zij kameraadschap ervaart en op een sportieve wijze eventuele extra energie en spanningen kwijt kan raken. De grondlegger van de stijl was de bekende Masatatsu Oyama (1923-1994). Oyama is bekend geworden door zijn gevecht met stieren. Hij heeft er 47 bevochten en er zelfs 3 in een klap gedood. Oyama_bull