Archief

Shodan Examens
Afgelopen zaterdag, 9 december, vonden de Shodan Examens plaats in de Honbu Dojo in Sliedrecht. Lionel, Edwin, Matthew, Menno en Bob legden hun examen af. Na een bikkelharde 30 man kumite mochten zij hun zwarte band in ontvangst nemen. Allen goed gedaan. OSU!

Shodan examen

Kadertraining
Osu, zaterdag 16 december organiseert Dojo Fudo Shin, net zoals vorig jaar april, een training voor bruine en zwarte banden in hun eigen dojo te Krimpen a/d IJssel. Tijd: 10:30 – 12:00 uur. Leuke manier om kennis te delen met sportvrienden. Geef in de sportschool door of je mee gaat.

IBK Cup 2017
Afgelopen zaterdag, 11 november, vond voor de 2e maal de IBK Cup plaats in De Lockhorst in Sliedrecht. Een toernooi met ruim 100 deelnemers die allen streefden naar het behalen van de eerste plaats in kumite en kata. Naast kumite en kata werd er ook een schitterende breekdemonstratie en aikido demonstratie opgevoerd. Budokai Tsunami deed met vele vechters mee, bijna iedereen ging met een prijs naar huis. Hieronder een sfeerimpressie van de geweldige dag! OSU
Prijswinnaars IBK

Groepsfoto IBK

Bezoek aan Curaçao
Op 26 oktober vertrokken Kancho Jan en Sempai Jan Willem Ruis voor een week naar Curaçao om de jaarlijks terug kerende seminars te geven. De gastheer was ook dit keer Shihan Frans die tevens Branch Chief is van het Caribisch gebied (de eilanden).

We werden netjes opgehaald door de Shihan en netjes naar een prachtig hotel gebracht en weer bijgepraat hoe het daar gaat met de clubs die hij runt. Het ledental stijgt en dat is geweldig. Er wordt op de juiste manier getraind en de leden zijn erg netjes. Je hoeft maar iets te zeggen en er staan 2 leden gelijk voor je klaar.

De seminars waren afmattend omdat de dojo’s meestal in de open lucht zijn, of een dojo met alleen een dak. Maar het ging er geweldig sportief aan toe, we komen tijd te kort om alles de revue te laten passeren maar de Shihan en zijn assistenten zijn weer helemaal bijgeschaafd.

Bij de allerlaatste training werd Shihan Frans bevorderd tot 6e dan en mag met toestemming van IBK zelf examens afnemen tot 3e dan. Sensei Nelson Coffie werd bevorderd tot 4e dan en is een geweldige hulp voor de Shihan net als zijn vrouw Suzy. Wij willen vanuit deze plaats Shihan Frans en zijn vrouw Suzy hartelijk bedanken voor de hartelijkheid en de warme band die we hebben opgebouwd. Shihan Frans is van plan eind volgend jaar een IBK Kyokushin cup op Curaçao te organiseren. We houden het in de gaten en laten ons, met vechters, zeker uitnodigen!

OSU Kancho Jan en Sempai Jan Willem

IMG_5209 IMG_5337 IMG_5386

Seminar Semmy Schilt
Osu Tsunami, op zaterdag 25 november organiseert Dojo Mu-Chin en Sportcentrum Kooistee een seminar met meervoudig K1-winnaar Semmy Schilt! Ga mee en geef je op in de dojo. OSU

Seminar_muchin_schilt

IBK Kyokushin Cup
Op zaterdag 11 november vindt de IBK Kyokushin Cup plaats in De Lockhorst in Sliedrecht. Inschrijven = meedoen! Meld je aan in de dojo bij Shihan Jan. OSU!
IBK Kyoksuhin Cup

We gaan weer beginnen!
Vandaag gaan we weer beginnen! Budokai Tsunami de budosportschool voor Kyokushin karate, aikido, jiujitsu , boksen en zelfverdediging! Tot snel in de dojo. OSU

Tsunami_beginnen

Examens junioren en senioren en vakantiebericht
In de afgelopen weken hebben de junioren en senioren van Budokai Tsunami examen afgelegd voor een volgende slip of kyu graag. Alle geslaagden van harte gefeliciteerd met dit behaalde resultaat.

Let op: Op donderdag 6 juli vinden de laatste lessen plaats. Hierna is het vakantie. Tijdens de vakantie kan er getraind worden. Hou de tsunami-app goed in de gaten, via deze weg worden trainingen gecommuniceerd.

TSUNAMI examens

1st Open So-Kyokushin Tournament Breda
Afgelopen zaterdag, 24 juni, hebben drie van onze webstrijdkarateka meegedaan aan het 1st open so-kyokushin tournament in Breda. Alle 3 hebben geweldig gevochten. Yanick behaalde een welverdiende eerste plaats. Tsunami is bijzonder trots op de prestaties van Yanick, Jochem en Xander.
So_Kyokushin_tournament_breda

GEEN training op vrijdag 26 mei
Osu leden van Budokai Tsunami, in verband met Hemelvaartsdag (25 mei) zal er op vrijdag 26 mei geen les worden gegeven op de trainingslocaties.

OSU!

Budokai Tsunami op Kaapverdië
Hugo Weitering vertegenwoordigt Budokai tsunami in Mindelo Cabo Verde! Tijdens de vakantie van Hugo op Kaapverdië heeft Shihan Rui Fortes met zijn Shotokan/Wado leerlingen kennis gemaakt met het Kyokushin karate. Hopelijk levert het een nieuwe samenwerking op tussen de clubs. De Tsunami t-shirts en goodies werden in ieder geval met enthousiasme en dank ontvangen, Osu!
HUGO(1)

HUGO(2)

Seminar met meervoudig K1 kampioen Ernesto Hoost
Afgelopen zaterdag, 25 maart, heeft meervoudig K1 kampioen Ernesto Hoost een geweldige seminar in onze Honbu gegeven. Meer dan 50 karateka (van o.a. Omega Sport en Dojo Mu-Chin) waren aanwezig om te leren van deze enthousiaste legende.

BIG OSU!

Seminar Hoost

Training met Omegasport Dordrecht
Ondanks dat de auto van Ernesto Hoost kapot was gegaan is er toch voor de mensen die gekomen waren lekker getraind. De les van Ernesto Hoost wordt binnenkort bekend gemaakt, maar zal op de zaterdagmorgen gegeven worden. Big osu en keep up the good Kyokushin work. Speciale dank aan de leden en hun leraar van Omega sensei Tristan die toch lekker hebben mee getraind!

training zaterdag honbu 

IBK Training 18 maart in Hoogvliet
Osu Tsunami, op zaterdag 18 maart staat er een gezamenlijke training gepland bij Kyokushin Karate Hoogvliet. We worden ontvangen om 13:00u. De training zal starten om 13:30u en duurt tot 15:30u. Nadere info omtrent vertrek bij de dojo volgt tijdens de lessen.

Locatie: De sporthal van het Campus Sportgebouw
Adres: Campusplein 8, 3192 CD Hoogvliet.

(Het adres Campusplein is een nieuw adres, als de routeplanner dit niet herkend dan is het alternatieve adres Elritstraat 11, 3192 CE Hoogvliet). Dit zijn de parkeerplaatsen rondom de Campus.

Senshi Cup
Osu, zaterdag 10 februari stonden er 9 vechters van Tsunami op de Senshi cup. Voor sommige de eerste keer maar wat een spirit hebben ze laten zien. Met 8 prijzen naar huis is geweldig! Het was een hele lange zit maar dat werd goed beloond. Jammer was dat Hugo gediskwalificeerd werd. Het zijn goede leermomenten voor allemaal en daar gaat het bij deze toernooien om. Ik wil iedereen hartelijk bedanken voor de support. Foto’s zeggen meer dan 1000 woorden .. big osu Shihan Jan.

Senshi cup

Verjaardagstraining Kaicho Jon Bluming
Zondag 5 februri vierden ruim 200 karateka’s van IBK Nederland de verjaardag van Kaicho Bluming. Na een welkomstwoord en felicitatie door Kancho Jan de Bruin werd afgetrapt met Kihon. De Kihon werd gegeven door Kancho Jan en Kyoshi Peter Voogt. Shihan Sem Schilt en Shihan Lucien Carbin gaven de kumite training. We kijken terug op een fijne verjaardagstraining. OSU
IBK0502(1)

Verjaardagstraining Kaicho Jon Bluming
Aanstaande zondag is het zover, de verjaardagstraining van Kaicho Jon Bluming. Ga mee en geef je op in de dojo! OSU

 

Examens junioren
Alle afdelingen junioren van Budokai Tsunami hebben deze week examen gedaan. Iedereen nogmaals van harte gefeliciteerd! Budokai Tsunami wenst voor iedereen alvast hele fijne feestdagen en een fantastisch mooi en sportief 2017!

Examens junioren december 2016

Shihan Pim Viguurs Cup
Afgelopen zaterdag (12-11) vond in Julianadorp de Shihan Pim Viguurs Cup plaats. Budokai Tsunami was aanwezig met veel junioren. Met recht kunnen we zeggen dat het een prijzenregen voor Budokai Tsunami was. Foto’s zeggen meer dan 1000 woorden! Iedereen viel in de prijzen. Trots op onze Sportschool.. keep up the good Kyokushin work!

Tsunami1

Tsunami2

Tsunami3

Karateka van IBK Nederland voor trainingen en seminars naar Curaçao
Kancho Jan de Bruin en Sempai Jan Willem Ruis vertrokken op 24 oktober voor 1 week naar Curaçao om daar seminars en lessen te gaan geven.

De Branch Chief van Curaçao, Franciscus Frans stond ons al op te wachten op het vliegveld. Het programma voor de week zag er druk uit. Na de eerste vergadering nog even een tour over een stukje Curaçao. Daarna snel slapen want de volgende dag werden we om 07:30u verwacht bij de Curaçaose televisie. De vriendelijke presentatrice wilde alles van ons bezoek weten. Shihan Frans (5e dan) is een hele goede ambassadeur voor de sport en beet de spits af. Daarna konden wij vertellen wat we precies kwamen doen. Na ruim 30 minuten live op tv te zijn geweest zat het er op voor ons.

De vergaderingen gingen over de samenwerking van diverse scholen wat we goed hebben afgerond. De lessen die we daar gegeven hebben waren geweldig om te doen en werden heel goed bezocht.

Wat we in Curaçao echt goed in de gaten moeten houden is het vochtplaatje. Je zweet de gehele dag dus met de trainingen kwamen de karateka met grote flessen water de dojo binnen… iets wat wij weer vergeten waren (met een halve liter kom je er niet). Shihan Frans reed ons overal naar toe. Van dojo naar dojo en zijn auto heeft het zwaar te verduren gehad..

De grote krant “Ämigoe” kwam ook nog met een interview en een dag later herkenden ze ons al op het eiland en moesten we veel op de foto met de eilandbewoners.

RESUMÉ: We hebben elke dag les gegeven en vergaderingen gehad. Het was overal de goede Kyokushin spirit en de mensen trainen op een goede manier het karate. De lessen zijn goed afgerond en we komen volgend jaar zeker weer terug. Wat zeker jammer was dat we geen tijd hebben gehad om St. Maarten en Aruba te bezoeken. Simpelweg te weinig tijd maar komt zeker de volgende keer. In mei 2017 is het de bedoeling dat er op Curaçao de eerste IBK wedstrijden (IBK Kyokushin Open Curaçao) worden gehouden en de eerste sponsors hebben zich al aangemeld. Dat gaat trouwens vele malen makkelijker dan bij ons :). Tot slot een woord van dank aan Shihan Frans en Sensei Suzy die ons de gehele week op sleeptouw hebben genomen en ons goed hebben verzorgd!

BIG OSU, Kancho Jan en Sempai Jan Willem

IMG_0439
IMG_0456
IMG_0519
IMG_0505
IMG_0562
IMG_0623
IMG_0720
IMG_0767

IBK zomerkamp Oostvoorne
Afgelopen zaterdag was Budokai Tsunami goed vertegenwoordigd op het IBK zomerkamp in Oostvoorne. Het was een leuke goed georganiseerde dag met vele bekende instructeurs. Tevens was er een filmploeg van de NCRV aanwezig die onze Kaicho Bluming gevolgd heeft vanaf zijn huis naar het zomerkamp. We kunnen terugkijken op geslaagde dag waarin veel kennis is opgedaan!

Kamp

Shihan Pim Viguurs Cup
Op 12 november 2016 vindt voor de junioren de Shihan Pim Viguurs Cup plaats in Julianadorp. Het toernooi is open voor iedereen. Wil je meedoen? Geef je op Shihan Jan!

2016-09-23-PHOTO-00000025

Vakantieperiode voorbij, we gaan weer beginnen
Vanaf maandag 22-08 gaan alle dagelijkse trainingen bij Budokai Tsunami weer van start!

Bij ons kan iedereen vanaf 6 jaar sporten op zijn of haar eigen niveau. Wij geven trainingen in Kyokushin karate, Jiu Jitsu, Aikido, weerbaarheidstrainingen en Boksen. De lessen worden geven door goed opgeleide instructeurs.

Binnenkort maken we het nieuwe lesprogramma bekend. Voor meer informatie, bezoek onze website www.kyokushin-tsunami.nl of kom bij ons langs en train vrijblijvend gezellig een keer met ons mee.

Tsunami aan de bak

Examens
In de afgelopen weken hebben vele leden junioren/senioren van Budokai Tsunami examen gedaan in o.a. Kyokushin karate, aikido en Jiu-Jitsu. Iedereen heeft met goed gevolg zijn of haar kunnen laten zien. Iedereen nogmaals van harte gefeliciteerd! Budokai Tsunami is dan ook bijzonder trots op alle leden.
Tsunami - examens

NK Karate Ahoy
Op zondag 22-05-2016 vond de Nederlandse Kyokushin kampioenschappen plaats in Ahoy Rotterdam. Het was geweldig goed geregeld, goede en harde partijen met poules van 14-16 karateka. Om kort te zijn je moest er hard voor knokken. Jochem heeft het geweldig gedaan en werd derde, Yanick zat in een grote poule met goede vechters en werd eveneens derde, in de halve finale kwam Othman zijn beste karatevriend vriend Hugo tegen, ze gingen gelijk op maar Hugo won deze dus werd Othman derde. Hugo kwam in de in de finale met een verlenging werd hij mooi tweede. Kortom er is heel goed gepresteerd! Diverse Sensei en Shihans kwamen de Tsunamivechters feliciteren voor hun Kyokushin spirit. Allemaal super gedaan, we kunnen terug kijken op 2 hele mooie toernooien! Keep up the good Kyokushin work, big OSU Shihan Jan.

AHOY NK

Kodo-Cup 2016
Op zondag 22-05-2016 deden de vechters van Budokai Tsunami zowel mee aan de NK in Ahoy als aan de Kodo cup. Hieronder een collage van onze trots op de Kodo cup. Alle drie (Hajar Ben Mohamed, Rick Schouwenaars en Finn van Beest) hebben geweldig gevochten. Het waren 3 pittige poules, maar onze mannen en dame hebben enorm hard geknokt. Een eerste en een derde prijs. Grote klasse voor alle drie!! Ga er maar staan tenslotte. We zijn dan ook zeer trots! OSU

Kodo

IBK Cup in de Lockhorst
Afgelopen zaterdag, 2 april, is Tsunami weer geweldig in de prijzen gevallen op de IBK Cup. Wat een fantastische dag hebben we gehad op dit zeer goed georganiseerde toernooi! Iedereen heeft op een geweldige respectvolle manier gevochten. Big Osu voor de organisatie, de helpende handen, de vechters en natuurlijk het publiek voor de support!
Groepsfoto Budokai Tsunami IBK cup
Groepsfoto IBK CUP
Collage IBK CUP

Senshi Cup 12 maart 2016
Afgelopen zaterdag vond in Oude-Tonge de Senshi Cup plaats. Budokai Tsunami heeft met 7 vechters meegedaan. Alle 7 hebben geweldig gevochten en zijn dan ook allemaal in de prijzen gevallen. 4 maal eerste prijs, 2 maal tweede prijs en 1 maal derde prijs. Budokai Tsunami is super trots op onze vechters. De Senshi Cup is al jaren een zeer goed georganiseerd toernooi. Grote pluim voor Budokai Senshi! En aan alle toppers van Tsunami, van harte gefeliciteerd!!

Collage tsunami senshi cup

IBK training Emmen
Op zondag 29 mei vindt in Emmen de centrale IBK training plaats. Dit keer zijn we uitgenodigd door Sensei Jeroen Severijnse. Hieronder de uitnodiging.

Traning_Emmen
Jiu-Jitsu is een succes!

Elke donderdagavond Jiu-Jitsu in de Tsunami dojo, er komt een extra uur bij wegens de grote belangstelling voor deze zelfverdediging. Hou de website www.kyokushin-tsunami in de gaten. Osu!
Jitsu

Verjaardagstraining Kaicho Jon Bluming
Afgelopen zondag, 28 februari, vond in De Bilt een training plaats voor de 83e verjaardag van Kaicho Jon Bluming. Ruim 160 karate vierden zijn verjaardag met een harde training.
Vele prominenten waaronder Chris Dolman en Sem Schilt waren aanwezig en verzorgden een stuk van de training. Al met al een geslaagde en leerzame training! OSU!
12792180_10207570895703298_687060080366208676_o

Kyokushin wedstrijdtraining en boksen
Sinds eind vorig jaar is Budokai Tsunami gestart met het geven van wedstrijdtraining en boksen. De wedstrijdtraining wordt gegeven door Sempai Glenn, de bokstraining door Sensei John. Sensei John van de Wetering is in de bokswereld een grote bekende, al vroeg deed hij aan deze “noble art of self defense”. John geeft nu om de week (zaterdag 10.00 tot 11.00 uur) met veel plezier en overtuiging deze bokslessen. Het is de bedoeling dat het boksen een waar onderdeel wordt bij Budokai Tsunami.

Kijk voor de lestijd van beide onderdelen bij het trainingsaanbod op de website!
Boksen met John 1
Boksen met John 2
Kyokushin wedstrijdtraining (1)
Kyokushin wedstrijdtraining (3)
Kyokushin wedstrijdtraining (2)

Examens junioren
In de afgelopen week (50) hebben de junioren van Budokai Tsunami examen afgelegd. Kihon, kata, tameshiware en kumite kwamen aan bod. Alle kandidaten zijn geslaagd voor hun nieuwe band
of slip. Van harte gefeliciteerd! OSU

jeugd examens 2015 dec

So-Kyokushin matchmaking toernooi Schiedam 
Afgelopen zondag (13 december) deden er 3 karateka mee aan de 1e So kyokushin match making. Stefan deed voor de eerste keer mee, maar het verschil tussen hem en zijn tegenstander was te groot, ook had hij een chui gekregen maar werd wel mooi tweede. Cornel ging er goed en hard tegenaan, nog nooit gevochten en een mooie tweede prijs behaald. Jochem domineerde heel de tijd het gevecht met hoge mooie mawashi geri’s en ging er met de eerste prijs vandoor.. Iedereen heel hartelijk bedankt, met name onze Coach Glenn. big osu!

So-kyokushin (1)

So-kyokushin (2)

So-kyokushin (3)

Budokai Tsunami op het Katsu Gala
Afgelopen zaterdag vochten Jarno, Thierry en Marcel op het Katsu gala in Winsum.
De jongens hebben goed gevochten en namen allen de tweede prijs mee naar huis. De gevechten zijn goede leermomenten voor de volgende toernooien waar ze zeker ook weer bij zullen zijn.  Alle helpende handen hartelijk bedankt.

Big OSU

team tsunami

Eerste Jiujitsu les met goede opkomst!
Vorige week donderdag (7 oktober) vond de eerste Jiujitsu les plaats in de Honbu! Een groot succes, goede opkomst en veel nieuwe leerlingen. Meedoen? Dat kan op  donderdag tussen 18:30u  en 19:30u! OSU
JIUJITSU

IBK Mu-Chin trainingsweekend + 1e dan examen Martin en Alain
Osu, afgelopen weekend (zaterdag 3 oktober) hebben diverse leden van Budokai Tsunami meegedaan aan het trainingsweekend van dojo Mu-Chin. Het trainingsweekend werd georganiseerd door Shihan Henk Gerhards en zijn vrouw Conny. Een fantastische dag met lessen van verschillende Shihans! Hoogtepunt die dag was het 1e dan examen met Sempai Martin en Alain die dag moesten afleggen. Beide zijn na een bikkelhard examen geslaagd voor hun shodan! Gefeliciteerd! OSU

Kamp mu-chin

Martin-Alain

Katsu Gala 2015
Osu, op 28 november vindt voor de 16e keer het Katsu Gala plaats in Winsum. Het gala bestaat uit matchmaking partijen van 3x 2 minuten volgens Kyokushin regels.
Meedoen? Geef je op bij Shihan Jan!
OSU
KATSU GALA 2015

Gezamenlijke IBK training
Osu Tsunami, Karateschool Samurai nodigt ons uit voor de gezamenlijke IBK training in ‘t Zand (Noord-Holland) Laat je van je sportiefste kant zien en ga mee!
Opgeven bij Shihan Jan. OSU
Poster gezamenlijke training

Tsunami eindejaar bijeenkomst
Op 19 december a.s. vindt er in de Honbu dojo van Tsunami de eindejaarsavond plaats.
De avond begint om 17.00 uur . Tsunamileden zijn van harte welkom en tijdens de avond kijken we met z’n allen terug op het mooi afgelopen Tsunami jaar.

kaas-wijnTrainingsweekend
Osu Tsunami, ga mee en geef je op bij Shihan Jan! Een geweldig kamp.
Laat je van je sportiefste kant zien want er worden ook examens afgenomen.
Osu Shihan Jan

trainingsweekend
programma weekend

Zomervakantie
Osu Karateka Tsunami, a.s. donderdag 9 juli is tussen 19.30 en 20.30 uur de laatste training voor de vakantie. Wel is er in de vakantie mogelijkheid om op de donderdag te trainen. Tussen 19.00 en 20.00 uur. MET UITZONDERING VAN 16 JULI (deze dag dus niet) Hou de website en Facebook in de gaten voor eventuele wijzigingen!!

Examens junioren en senioren zomerperiode
In de afgelopen twee weken hebben de junioren en senioren van de locaties Molenaarsgraaf, Sliedrecht (Honbu en West), Papendrecht, Gorinchem en Alblasserdam hun Kyokushin examen afgelegd. Ruim 180 leerlingen gingen op voor een nieuwe band of slip! Iedereen is geslaagd, allen van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat!

Tsunami examens

Examen aikido junioren en senioren
Examen aikido, allen van harte gefeliciteerd!

AIkido examen

Geslaagden module 1 weerbaarheid en zelfverdediging
Gisteren geslaagd voor de module 1 weerbaarheid en zelfverdediging, allemaal van harte gefeliciteerd. Na de zomervakantie begint Budokai Tsunami met les geven in deze tak van Budo , geen cursussen meer ,maar als 3e Budosport er bij!
Geslaagden module 1

Centrale IBK training Hoogvliet met scheidsrechtercursus en leraar C
Zondag 17 mei was het de beurt aan Kyokushin karate Hoogvliet voor het organiseren van een gezamenlijke IBK Kyokushin Nederland training.Na een gastvrij onthaal in een immens groot gebouw van het Zadkine ging de training starten om 11:00 uur in een prachtige zaal. Met een enthousiaste groep jeugdigen en volwassenen karateka’s was er weer een mooi programma samengesteld. Sensei Ron Noordman, zoon Roel, Raymond Veltstra en op de achtergrond Carla hadden het prima voor elkaar.

In een aparte zaal werd het theoretische gedeelte van de opleiding hoekscheidsrechter o.l.v. Sensei Cor Mol afgewerkt. Cor is de initiatiefnemer van het verzorgen van een landelijke opleiding hoek- en hoofdscheidsrechter, via de SKN. Erg belangrijk voor een juiste jurering tijdens wedstrijden.

Ook was er een eerste groep Kyokushin leraren C, opgezet door IBK Kyokushin Nederland, die in aanmerking kwamen voor dit diploma. Deze opleiding werd afgerond met een presentatie over wat er van hun mag worden verwacht. In een eerdere uitgebreide lesbeoordeling was al feed back gegeven.Gaan voor kwaliteit, niveau behoud en vooral vriendschap. Deze punten waren zeker terug te vinden in de door Kyokushin Karate Hoogvliet aangeboden gezamenlijke training. Bedankt!! Osu.

Groepsfoto

Geslaagden leraar C

Centrale IBK training Sliedrecht met gasttraining van Sem Schilt
Op 25 april vond de centrale IBK training plaats in Sliedrecht. Met een groep van ruim 225 karateka’s is er twee uur lang lekker getraind. Het speciale aan deze training was de aanwezigheid van Shihan Sem Schilt, meervoudig K-1 winnaar. Hij heeft ons voorzien van een goede gevechtstraining!
IBK-25415

Kodo Cup ‘s-Gravendeel
Op 12 april heeft Budokai Tsunami meegedaan op aan de Kodo Cup in ‘s-Gravendeel. Onze tsunamikrijger sleepten 3x een 1e plaats, 2x een 2e plaats en 1x een 3x plaats in de wacht. Heel goed gedaan vechters! Alle helpende handen, bedankt voor de meegaan en coachen!BIG OSU!

KODO1

KODO2

Open gezamenlijke training IBK Kyokushin-Nederland
Op 25 april vindt, onder leiding van Kancho Jan de Bruin, de gezamenlijke training plaats. Deze keer is Budokai Tsunami gastheer. Aan een ieder de oproep om te komen, een leuke training van 2,5u met een speciaal tintje. Niemand minder dan Sem Schilt (4-voudig K1 winnaar) komt naar de Lockhorst om ons les te geven! Laat je van je sportiefste kant zien en meld je aan bij de Shihan.
OGT1

Sponsoring nieuwe stootkussens en pads
Op de foto met onze sponsor van de nieuwe stootkussens en pads! Budokai Tsunami is er erg blij mee. Bedankt Jilles den Hartog! Big OSU!
Sponsor kussens

Sponsoring nieuwe trainingspakken
De sponsor van onze mooie nieuwe trainingspakken! Sportshop Vlot uit Hardinxveld-Giessendam. Hartelijk bedankt André en Jaap voor de mooie pakken! Big OSU!
Sponsor pakken

EK Kyokushin karate Den Haag
Een dag na de Senshi Cup was Budokai Tsunami met 6 vechters te gast bij het Open European Championship Kyokushinkai Karate. Dit toernooi werd georganiseerd door Kamakura Den Haag. Yannick werd tweede in zijn poule. Hugo eerste, Roxanne derde. Jochem en Othman tweede in hun matchmakingpartij. Ronald viel dit keer buiten de prijzen maar heeft heel goed gevochten. Alle vechters, well done! Big OSU!
EK1

Senshi Cup Kumite toernooi
Een prachtige dag voor Tsunami! Met 18 karateka naar de Senshi cup en met 15 bekers terug komen! Een paar van onze karateka vielen net buiten de boot maar hebben zeker heel goed gevochten, respect hiervoor! Osu.

Uitslagen Senshi Cup: https://www.facebook.com/events/586624068115938/permalink/663623117082699/

SenshiCup1

SenshiCup2

Cursus zelfverdediging gaat van start
De cursus ‘Weerbaarheid en Zelfverdediging’ gaat woensdagavond 1 april weer van start bij Budokai Tsunami. Onder begeleiding van gecertificeerde instructeurs kan iedereen, van jong tot oud, leren om zijn fysieke en mentale weerbaarheid te vergroten.

De doelgroep is heel gevarieerd. Wij geven les aan buschauffeurs en verplegend personeel, maar ook aan kinderen die op school om wat voor reden dan ook misschien een beetje buiten de boot vallen. Deelname aan de cursus vergroot het zelfvertrouwen, waardoor mensen zich in het dagelijks leven veiliger voelen,” vertelt Jan de Bruin. “Je hoeft niet sterk te zijn om mee te doen, want de technieken zijn vrij eenvoudig aan te leren. De basisbeginselen van voetstoten, worpen en klemmen maken deel uit van de lessen. De één heeft het eerder onder de knie dan een ander, maar uiteindelijk leert iedereen het. Na afloop van de 10 lessen volgt voor iedereen een examen.” Tijdens de lessen krijgen vrouwen begeleiding van vrouwen en mannen van mannen. “Dat is een bewuste keuze, omdat niemand zich ongemakkelijk mag voelen. Het is en blijft natuurlijk een fysiek gebeuren.” Het mentale aspect is echter ook belangrijk. “Wij leren cursisten voor zichzelf en anderen op te komen en duidelijk hun grenzen aan te geven. Er wordt inzicht gegeven in hoe men niet snel als slachtoffer gekozen wordt, zodat de kans op een fysieke confrontatie snel afneemt. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen en de zelfbeheersing.” Diana Leensvaart kan dat beamen. Zij kwam op haar 37ste in aanraking met Budokai Tsunami, omdat ze samen met mijn nichtje weerbaarheidstrainingen volgde. “Zij had in de ochtenduren een krantenwijk en wilde zich veiliger voelen. Ze dacht dat haar tante wel mee zou willen naar de lessen op het moment dat een vriendin afhaakte. Aldus geschiedde en ik ben nooit meer weggegaan. Mijn nichtje heeft er veel aan gehad en ik ook. Voordat ik de cursus had gevolgd, ben ik weleens overdag op de mountainbike achtervolgd door een andere fietser. Wanneer ik harder ging fietsen, deed hij dat ook. En toen ik afremde ging hij me niet voorbij, maar ook zachter rijden. Dat gaf een onprettig gevoel, ook omdat er verder geen andere mensen in de buurt waren. Door heel hard te fietsen heb ik hem uiteindelijk afgeschud. Wanneer mij zoiets nu weer zou overkomen, zou ik stoppen om te kijken wat er gebeurt. Ik laat me niet piepelen en ben mede door de cursus een stuk zekerder geworden.” Meer informatie via jantsunami@online.nl of 06-22113655.

Promotie tot 10e dan voor Chris Dolman
Op zijn 70e verjaardag (17-02-2015) is Chris Dolman bevorderd tot 10e dan Kyokushin Budokai All Round Fighting. Budokai Tsunami feliciteert Chris Dolman met het behalen van deze eretitel. BIG OSU!
DOLMAN

Verjaardagstraining voor Kaicho Jon Bluming zijn 82e verjaardag 
Op zondag 8 februari reisde Budokai Tsunami met een volle touringcar naar De Bilt, om daar Kaicho Jon Bluming te verblijden met een verjaardagstraining. Ruim 170 karateka’s en vele grootheden waren aanwezig. De training begon met een pittige warming-up van Shihan Henk Gerards en Jacques van Roosmalen. Hierna werd er door o.a. Kancho Jan de Bruin een goede kihon gegeven waarbij veel basishandelingen aan bod kwamen. Niemand minder dan 4-voudig K1 winnaar Sem Schilt nam vervolgens het stokje over en gaf met veel enthousiasme ruim een half uur kumitetraining. Na de kumitetraining was er nog een klein kwartier tijd voor het sparren. Alle aanwezigen, bedankt voor jullie komst! Respect en tot een volgende keer. OSU!
VTJB

VTJB (3)

VTJB (4)


Onverwachts examen voor Rutger

Tijdens de training heeft Rutger gisteren met goed resultaat zijn 9e kyu behaald. Rutger kreeg een pittig examen voor zijn kiezen waarbij hij zware partijen heeft gevochten! Rutger, van harte gefeliciteerd. Je hebt het verdiend. OSU

ERT

Examens Tsunami afdeling Gorinchem
Afgelopen woensdag (28-01) hebben de leden van Budokai Tsunami, afdeling Gorinchem hun examen afgelegd voor een hogere kyu graad. Alle 17 leden zijn geslaagd. Van harte gefeliciteerd. OSU!

BTG

Examens junioren (januari 2014)
Afgelopen week hebben de junioren van Budokai Tsunami examen gedaan voor een hogere slip of band. Iedereen is geslaagd! Van harte met jullie nieuwe graad!  Jullie hebben het verdiend! Osu bestuur Tsunami

Examens

Verjaardagstraining Kaicho Jon Bluming zondag 8 februari
Net als vorig jaar wordt er dit jaar weer een centrale IBK training georganiseerd ter ere van Kaicho zijn 82e verjaardag. Training vindt plaats in De Bilt van 14:00u t/m 16:00u. We hebben een bus gehuurd zodat we niet afzonderlijk van elkaar hoeven te rijden. Ga je mee trainen? En wil je meerijden? Geef je op bij sempai Diana. Kosten voor de bus zijn € 10,00 p.p.!

Hanshi Jan de Bruin officieel benoemd tot Kancho
Hanshi Jan is officieel benoemd tot Kancho van de IBK Nederland. Deze titel werd uitgereikt door Kaicho Jon Bluming (10e dan). De benoeming is persoonlijk goedgekeurd door Kenji Kurosaki (10e dan), ere voorzitter van de International Budokai Kan. Onder leiding van Kancho Jan heeft de IBK Nederland een frisse nieuwe, toekomstgerichte weg ingeslagen! Namens Budokai Tsunami, van harte gefeliciteerd! OSU

JAN-BLUMING

Centrale IBK training Schiedam 20-12-14 + kumite examen
Met ruim 130 karateka’s is op zaterdag 20 december het jaar 2014 met een centrale training afgesloten. De training vond plaats in Schiedam bij Bassai Dai dojo. De training stond tevens in het teken van de kumite examens voor 1e, 2e en de 3e dangraad. Glenn en Roxanne deden examen voor 1e dan, Diana, Richard, Martijn, Dennis, Jan Willem voor hun 2e dan en Cor voor zijn 3e dan. Zowel de training als het examen ging er hard maar eerlijk aan toe. Alle examenkandidaten zijn geslaagd. Budokai Tsunami heeft er weer een paar (hogere) zwarte banden bij. Allemaal van harte gefeliciteerd! Osu Kancho Jan.

IBK20122014(1)

IBK20122014(2)

Geen training op 5 december
Op vrijdag 5 december is er geen training. Sinterklaas is morgen jarig en komt bij jullie op visite. Allemaal een fijne sinterklaasavond. Osu de Kyokushin Piet
ZPSK

Laatste training sempai Rob – Nieuw Zeeland
Vanavond was de laatste training van onze Kyokushin vriend Rob uit Nieuw Zeeland! Rob heeft de afgelopen zes weken met ons meegetraind! Domo arigato Rob en Nyetching en een goede reis terug. We zullen jullie missen. OSU
Sempia Rob - NZL

Centrale IBK training Spijkenisse 02-11-2014
Osu Karateka IBK,
Allereerst wil ik iedereen bedanken voor de geweldig goede training van vandaag. Het doet me goed om zoveel gemotiveerde karateka aan het werk te zien. Er is hard gewerkt met de juiste spirit. Ik heb Kaicho Bluming al gebeld en moest iedereen ook namens hem bedanken, hij is er zeker 20 december a.s bij. Alle instructeurs bedankt, ik vind het een voorrecht om voorzitter te mogen zijn van zo’n prachtige, steeds groter wordende organisatie. Als laatste een dank aan Shihan Henk die dit keer de organisatie had, voor iedereen een well done en ga zo door. We zijn op de juiste weg!
Respect, Osu Shihan Jan

TsunamiSPIJKENISSE

Ichiban Dutch Open 01-11-2014
Osu karateka, coaches, familie en belangstellenden,
Tsunami heeft 8 bekers gewonnen op het harde Ichiban Dutch Open. Allemaal heel goed gedaan, er waren er bij die voor de eerste keer vochten, jullie zijn toppertjes, blijf zo doorgaan! Alle helpende handen hartelijk bedankt voor de support, keep up the good Kyokushin work! Ik ben beretrots op jullie allemaal.
Big OSU Shihan Jan

TsunamiICHIBAN

Examens junioren
De examens voor de junioren vinden plaats in januari 2015 i.p.v. december 2014. Door de late zomervakantie zijn wij pas in september begonnen en is de trainingsperiode tussen vakantie en examen te kort.  Nadere informatie volgt!

IBK training Spijkenisse
Op zondag 2 november organiseert Dojo Mu-Chin een gezamenlijke IBK Kyokushin-training in Spijkenisse.  Graag van tevoren opgeven bij Shihan Jan. Osu
IBK training Spijkenisse

Jubileum Budokai Tsunami
Afgelopen augustus bestond Budokai Tsunami 15 jaar! Een mooie mijlpaal waarbij we met onze leden graag stil willen staan. Om deze reden organiseren we 13 december a.s. een jubileumfeest. Dit feest is tevens ons eindejaarsfeest. Houd deze datum vrij in je agenda. Meer informatie volgt!
OSU, bestuur Budokai Tsunami

Vakantie 2014
Osu Budoka Tsunami , ouders en vrienden , nog één training te gaan en dan kunnen we genieten van een wel verdiende vakantie, ik wil iedereen hartelijk bedanken voor de hulp die we telkens weer krijgen, we zijn een echte Tsunami familie en iedereen draagt daar zijn/haar steentje bij. We gaan 2 weken dicht ,daarna kan er op de donderdagen , in de ochtend en avond getraind worden in onze Honbu . Houdt de website en FB van Tsunami in de gaten want we gaan zeker de strandtraining weer organiseren in Renesse.. KEEP UP THE TSUNAMI SPIRIT……osu Shihan .
JDB

Stamina training vrijdag 18 juli
Op de laatste training voor de vakantie werd er in de Honbu een stamina training gehouden. Een uur lang op de stootkussens. Tempratuur in de dojo liep op tot boven de 35 graden! Tijdens de stamina training hebben teven de laatste twee leden examen afgelegd. RESPECT, OSU!
STAMINA

Examen afdeling Tsunami Oud-Alblas groep 5 junioren
De laatste groep junioren is geslaagd! Allemaal geweldig gedaan en gefeliciteerd met jullie nieuwe graad! De afgelopen twee weken hebben ruim 185 tsunamileden examen afgelegd..
Ondanks de vakantie wordt er in de Honbu te Hardinxveld gewoon getraind. Hou de website en Facebook in de gaten voor de trainingstijden. Mocht je gelegenheid hebben, kom gerust langs. Fijne vakantie allemaal!
JUNIOREN5

Examen afdeling Tsunami Sliedrecht groep 4 junioren
Alle junioren van harte gefeliciteerd met jullie behaalde examen! OSU
JUNIOREN4

Examen Aikido afdeling Tsunami Sliedrecht senioren
Alle Aikido kandidaten van harte gefeliciteerd. Ondanks de warmte in de dojo allemaal heel goed gedaan! Proficiat! BIG OSU
Aikidohvd

Examen afdeling Tsunami Papendrecht groep 3 junioren
Van harte gefeliciteerd Tsunami Papendrecht met jullie behaalde examen!
Zeer verdiend! OSUPapendrechtjunioren

Examen afdeling Tsunami Molenaarsgraaf groep 2 junioren
Ook in Molenaarsgraaf zijn alle examenkandidaten geslaagd! Van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe band of slip. OSU!
Junioren2

Examen afdeling Tsunami Sliedrecht groep 4 senioren
Het was een bikkelhard examen! Alle examenkandidaten senioren groep 4 van harte gefeliciteerd met deze mooie prestatie! Osu
Senioren4

Examen afdeling Tsunami Sliedrecht groep 1 junioren
Examen Junioren de Sprong Sliedrecht, allemaal van harte gefeliciteerd! De planken waren erg hard deze keer, top gedaan allemaal osu Shihan Jan..
Junioren1

Examen afdeling Tsunami Sliedrecht groep 3 senioren
Examen Tsunami Sliedrecht senioren groep 3 met succes afgerond! Allemaal heel goed gedaan, Osu Shihan Jan. GROEP3

Examen afdeling Tsunami Sliedrecht groep 1 en 2 senioren
De senioren van Sliedrecht hebben hun examen voor een hogere kyu graad met succes afgerond. Het ging er hard maar eerlijk aan toe! Voor nu nog 3 groepen senioren en 5 groepen junioren te gaan! Alle geslaagden van harte gefeliciteerd!
Osu.
groep1

groep2

Examen afdeling Tsunami Gorinchem
Afdeling Tsunami Gorinchem heeft de spits afgebeten met het examen in de Honbu. Helaas konden er een paar niet, maar die doen later examen, allemaal heel goed gedaan!
Big osu Shihan Jan

10525910_681352981944279_5864378366957743064_n

IBK Kyokushin training Sliedrecht 28-06-2014
Zaterdag 28 juni organiseerde Budokai Tsunami Alblasserwaard een grote IBK Kyokushin Nederland training, er waren bijna 150 karateka die deelnamen aan deze training.

Eregasten waren de pioniers van het Kyokushin, Hanshi Pim Viguurs (oud marineman en veteraan) en Shihan Ton van Rijn (oud bestuurslid van de NKKO). Na een welkomstwoord van de Bruin was het Sensei Jacques van Roosmalen die de warming up voor zijn rekening nam, wat als zeer zwaar werd genoemd. Na dit alles werd er natuurlijk kumite ofwel het vrije vechten gedaan, daarna werd er in groepen aan zelfverdediging gedaan, er werd afgesloten met kata met kiai, wat vanaf de tribune als geweldig werd genoemd, bijna alles synchroon met bijna 150 karateka. Budokai Tsunami wil dan ook Shihan Henk Gerhards,  en de Sensei Jacques v Roosmalen, Sensei Ron en Agnes Seltenrijch en Sensei Teun Harteveld hartelijk bedanken! We zijn op de goede weg bezig, er komen steeds meer mensen bij!

Keep up the good work!
Big osu Shihan Jan
Kyokushin 28-06 Sliedrecht

Kyokushin 28-06 Sliedrecht (1)

Kyokushin 28-06 Sliedrecht (2)
Senshi cup

Budokai Tsunami is afgelopen weekend weer volop in de prijzen gevallen. De karateka’s van Tsunami waren goed voorbereid om de strijd aan te gaan met bijna 300 andere karateka’s op het bekende Senshi cup toernooi in Oude Tonge.
Ronald Kersbergen vocht in de veteranenklasse en moest het opnemen tegen veel zwaardere en grotere vechters maar haalde toch heel knap de vierde prijs weg. De partijen van Glenn Hartog waren weer een lust voor het oog. Binnen zeer korte tijd maakte hij korte metten met al zijn tegenstanders en haalde de eerste prijs weg. Yanick de Groot ging er als een wervelwind doorheen en werd eerste in zijn zeer zware poule. Jordy Slob, Jarno den Hartog, Ryan Boogaard, Othman ben Mohamed en Hugo Weitering haalden allen de tweede paats en vochten erg doelgericht. Edward Sjaghojon vocht ook in een hele grote poule en werd terecht 4e. En dan onze Roxanne Ramselaar, zij heeft de junioren verlaten en vocht nu bij de seniorengroep wat een groot verschil is. Ze haalde toch mooi de 4e prijs. Budokai Tsunami heeft opnieuw haar visitekaartje afgegeven in het full contact karate Kyokushin.
Senshi 2014 1e
Senshi 2014 2e

Promotie Hanshi Jan de Bruim
Vandaag (16-05-2014) is Jan de Bruin gepromoveerd tot Kancho van de International Kyokushin Budokai Kan door Kaicho Jon Bluming (10e dan), Kenji Kurosaki (10e Dan Honorary President International Budokai Kan) en Chris Dolman Hanshi (9e Dan). Samen met Kaicho Jon Bluming is Kancho Jan de Bruin verantwoordelijk voor de IBK.
Budokai Tsunami is trots op deze prestatie en feliciteert Jan van harte! Big OSU!

JDB

Project schoolkarate
I.p.v. een uurtje gymles een keer een uurtje karateles?! Ervaren karate instructeurs komen op uw basis- of middelbare school GRATIS een uur karate les geven aan uw klas!
Meer informatie? http://schoolkarate.nl
schoolkarate rond

Hall of Fame
Het CBME, een vrijwilligersorganisatie dat de eerste Nederlandse Hall of Fame voor de martial arts oprichtte en nauwe banden onderhoudt met de diverse andere internationale Halls of Fame, heeft shihan Jan de Bruin opgenomen in de Hall of Fame. Dit ter gelegenheid van zijn sportprestaties waarmee hij heeft bijgedragen aan de naamsbekendheid, groei en ontwikkelingen binnen het Kyokushin karate. Men dankt hem hiervoor namens geheel vechtsport Nederland. Zijn naam is terug te vinden op de website van het CBME (www.cbme.nl)
Wij feliciteren hem met dit mooie certificaat. Osu.
Hall of fame Jan

Kodo cup
Budokai Tsunami heeft het weer geweldig gedaan op de Kodo cup. 3 x de eerste prijs behaald door Hugo, Jordy en Otman. Glenn haalde een mooie derde plaats. Damian en Levy moesten helaas door een blessure opgeven en Wesley draaide zijn eerste wedstrijd en heeft het ook top gedaan. Een big usu voor deze kanjers die van geen ophouden wisten en zeker een visitekaartje voor Tsunami zijn ..Shihan Jan
Kodocup 13 april

Examen weerbaarheid en zelfverdediging
Zaterdag 11 april 2014 werden de examens Instructeur weerbaarheid en zelfverdediging afgerond met examen. Shihan Ruhe kwam persoonlijk uit Amsterdam over om Shihan Jan te helpen. Alle deelnemers hartelijk gefeliciteerd. Allen zijn gereed om binnenkort te helpen bij de cursus die veel gegeven gaat worden op scholen en andere instellingen . Osu en keep up the good work…
20140412_110535 Groepsfoto

Open IBK training Oude Tonge
Op zaterdag 5 april 2014 hebben een aantal karateka van Tsunami meegedaan aan de gezamenlijke IBK training Oude Tonge, georganiseerd door Sensei Jaques van Roosmalen van Budokai Senshi.  Er werd met heel veel spirit getraind, we gaan maar door.  Osu tot de volgende open IBK training op 28 juni in Sliedrecht. We verwachten dan dat bijna alle leden van Tsunami hieraan deel zullen nemen. Osu.
groepsfoto

EK kyokushin Den Haag
Tsunami deed met 4 karateka mee aan het EK in den Haag op 16 maart 2014 en haalde 4 prijzen weg op dit bikkelharde Kyokushin evenement. Levy Hoeflaak werd eerste, Othman ben Mohamed haalde een mooie tweede prijs weg, Ronald Kersbergen vocht zijn eerste toernooi en werd tweede en Roxanne Ramselaar vocht voor het eerst bij de senioren en werd eveneeens tweede. Kortom een zeer mooi resultaat. Ik en heel Tsunami zijn dan ook erg trots op onze vechters, volgend jaar staan we er zeker weer. Voor de agenda: 5 April a.s is er een IBK training in Oude Tonge, wees er bij en 13 April gaan we naar de Kodo cup in ‘s-Gravendeel.
osu Shihan Jan

Training in verband met 81e verjaardag Kaicho Bluming
Als surprise werd door de gezamelijke dojo’s van het IBK een speciale training georganiseerd ter gelegenheid van de 81e verjaardag van Kaicho Bluming. Ruim 150 kyokushin karetaka kwamen in De Bilt bijeen voor de training welke werd bijgewoond door een blij verraste Kaicho Bluming.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eresabel
Jan Willem, Dennis, Roxanne en Dave (paar dagen later) mochten de eresabel van Budokai Tsunami ontvangen. Zij hebben deze ontvangen voor hun grote inzet voor het kyokushin en voor Budokai Tsunami in het bijzonder. Wij feliciteren hen van harte hiermee.
Zwaarden uitreikingDave zwaard
Opening nieuwe dojo

Zaterdag 25 januari 2014 werd de nieuwe dojo aan de Prisma te Sliedrecht officieel geopend door Kaicho Bluming 10e dan. De opening werd bijgewoond door 160 mensen waaronder de eregasten: Kaicho Bluming, generaal der mariniers Prins, Kolonel der mariniers Verbaan , Kapitien der mariniers Kenbeek, adjudant KM Viguurs en vele hoge graden van het Budo in het algemeen. Na de opening bleven de gasten nog lang bij elkaar om onder het genot van een hapje en een drankje gezellig bij te praten.
http://youtu.be/iNxJ2hstAyE

Examens junioren
In de week van 9 tot en met 13 december hebben ruim 120 jeugdige karateka examen gedaan voor een nieuwe band of slip. De inzet was weer geweldig en allen zijn dan ook geslaagd. Wij feliciteren de geslaagden met de nieuwe band of slip.
Met dank aan de karateka die assistentie hebben verleend.  Osu
Hardinxveld_junioren Sliedrecht_junioren
Hardinxveld                                                      SliedrechtPapendrecht_junioren Oud_Alblas_junioren
Papendrecht                                                      Oud Alblas
Molenaarsgraaf_junioren                                                             Molenaarsgraaf

Katsu gala
Zaterdag 16 november 2013 heeft Tsunami met 3 karateka deelgenomen aan het jaarlijkse Katsu gala. Roxanne behaalde de 1e prijs en Mtischel en Jesse de 2e prijs.
Geweldig gedaan. Osu
Rox Mawashi

Geboorte
Op 21 februari 2014 is Dani Luuk, zoon van Ronald en Elleke Wor, geboren.
Budokai Tsunami feliciteert hen met de geboorte en wenst hen alle geluk met de kleine.

Instructeurscursus weerbaarheid en zelfverdediging
Op woensdag 15 januari 2014 is de instructeurscursus Weerbaarheid en zelfverdediging van start gegaan. De cursus wordt gegeven in de eigen dojo aan de Prisma in Sliedrecht, begint om 19.00 uur en duurt tot 20.15 uur.

Nieuwe dojo / honbu
Met ingang van dinsdag 5 november 2013 beginnen de lessen in de nieuwe dojo in Sliedrecht. Hoewel er nog wel het nodige gedaan moet worden ziet het er al heel mooi uit en kan er al getraind worden. Het adres is Prisma 21 3364DJ Sliedrecht.

Ichiban Dutch Open
Tsunami in de prijzen op Ichiban Dutch open. Roxanne haalde de eerste prijs binnen.  Jan Mattthijs Rijnberg behaalde in zijn eerste tournooi meteen de 4e prijs. Ook de junioren behaalden de de vierde prijs. Zeer goed gedaan, jammer dat ik er niet bij kon zijn maar de nieuwe dojo moet snel open. big osu … Shihan Jan

Tsunami strandtraining
Donderdag 22 augustus waren we met 35 karateka op de strandtraining in Renesse.
We hebben lekker getraind. Onderdeel van de training was de geduchte trap met 250 treden welke we 4 x hebben genomen in looppas.
Daarna de kihon en kumite gevolgd door een pittige kumite in zee. Ook werd er gezwommen in katakegi. Moe maar voldaan keerden we terug
naar de camping om onder een warme douche het zweet en zand eraf te spoelen.
De dag werd besloten met een heerlijke barbeque op camping Het Zonnedorp.
We kunnen terugkijken op een geweldig leuke, harde en leerzame strandtraining. Osu.

Dankwoord
Hartelijk dank voor uw warme belangstelling en de mooie cadeaus die ik mocht ontvangen voor mijn 45 jaar Budo,  waaronder 40 jaar karate.
Osu Jan Shihan

Examen shodan
Zaterdag 20 juli 2013 deden 3 karateka, waaronder onze Dennis Wor, examen voor shodan (1e dan) Het examen was hard en werd heel goed afgerond.
Van harte gefeliciteerd, osu.

Examen Aikido 13 juli 2013
Hieronder de geslaagden van de Aikido groep van Budokai Tsunami. Een paar mensen waren helaas afwezig. Allen van harte gefeliciteerd met de behaalde kyu graad. Osu! Budokai Tsunami.

Budokai Tsunami nu ook in Gorinchem
Onze sportschool is op 2 oktober 2013 met Kyokushinlessen in Gorinchem.
De dojo is de Sportzaal aan het adres Heerenlaantje 18, 4201 HT Gorinchem.
Lestijd van 18.45 uur en tot 20.00 uur.  Bij voldoende belangstelling komt er ook een jeugdklas extra bij.

Examens junioren
In de week van 9 juli tot 13 juli 2013 werden de examens van de junioren afgenomen. Ruim 100 jonge karateka deden examen op hun eigen locatie en moesten laten zien wat ze hadden geleerd. Alle examenkandidaten slaagden waarbij het opviel dat er met veel spirit werd gevochten.
Het was een lust voor het oog voor zowel de in grote getalen aanwezige ouders, familie en vrienden als voor de examinatoren en assistenten van Tsunami. Allemaal gefeliciteerd met het behalen van een hogere slip / kyu en een big OSU.

Examen senioren
Op 22 juni 2013 werd de aftrap voor de jaarlijkse examens gegeven door een groep van 33 senioren. Begonnen werd met een door senpei Jan-Willem gegeven pittige warming-up. Hierna werd het technisch examen afgenomen. Na het technisch examen werd een zware conditietest afgenomen waarbij menige zeetdruppel vloeide. Het examen werd besloten met kumite. Er werd vol overgave tot het uiterste gestreden. Dankzij de hulp van medesporters en de aanmoedigingen van het weer in grote getalen aanwezige publiek werden de karateka er doorheen gesleept. Iedereen slaagde voor de hogere kyu graad. Alle karateka verdienen groot respect voor de sportieve wijze waarop werd gevochten.Aan het einde ontvingen nog een aantal sporters en trouwe helpers uit handen van shihan Jan een plaquette als dank voor hun inspanningen voor Tsunami.
Iedereen gefeliciteerd Osu

Senshi cup
Budokai Tsunami heeft afgelopen zaterdag meegedaan aan de Senshi Cup in Oude-Tonge. 11 van de 13 karateka vielen in de prijzen en gingen met een beker naar huis. Tsunami junior Levy Hoeflaak beet de spits af, versloeg zijn drie tegenstanders met ippon en werd eerste in zijn poule. Ook Jesse Stam draaide goede rondes en werd eerste. Othman ben Mohammed begon sterk en won de eerste twee rondes. De derde en laatste ronde verloor Othman en eindigde als tweede.
Mitchell Verwijs begon sterk en wist verdiend de tweede plaats te behalen.
De zieke Dario Mes werd vervangen door Yanick de Groot. Yanick de Groot draaide twee hele goede partijen en wist snel van zijn tegenstanders te winnen. In de laatste partij moest het zijn meerdere erkennen en werd tweede.
Jermain Kandel, Jordy Slob en Jony Groenewegen zaten in dezelfde poule. Na een bikkelharde strijd tussen de Tsunami karatekas werd Jony Groenewegen eerste, Jordy Slob tweede en Jermain Kandel derde.
Glenn Hartog begon zijn eerste wedstrijd ijzersterk en versloeg zijn tegenstander met een knockout. Zijn tweede wedstrijd werd opgegeven door de tegenstander i.v.m. een blessure. De derde partij won Glenn ook en werd verdiend eerste.
Roxanne Ramselaar won ook al haar partijen en sleepte de eerste prijs in de wacht. Damian de Raad vocht goed en werd vierde.
Willem v/d Vlist wist met zijn 38 jaren in een zware poule een mooie vierde plek te bemachtigen. Hendrik Jan de Ruijter die meedeed aan zijn eerste toernooi wist niet van opgeven en werd derde.
Budokai Tsunami heeft wederom bewezen te beschikken over goede karateka met een ijzersterke Kyokushin discipline. Budokai Tsunami kijkt terug op een mooi en goed georganiseerd toernooi!

Tsunami weer in de prijzen
Tsunami Alblasserwaard deed afgelopen weekend mee met de Muramachi bokaal in Spijkenisse,  een goed en strak georganiseerd toernooi van hele goede vrienden van Shihan Jan.  Alle 6 de karateka van Tsunami vielen in de prijzen, de jongste die meedeed was Hugo Weitering. Hugo zit pas 1 maand op karate en haalde een mooie derde prijs weg. Hij is een echt talentje te noemen.  De sfeer was geweldig op dit gala. Vele bekenden kwamen elkaar weer tegen en er werden volop afspraken  gemaakt voor de volgende wedstrijd.

Katatraining 20 april 2013
De katatraining op zaterdag in de Honbu te Hardinxveld Giessendam werd druk bezocht. Respect voor degenen die hebben meegedaan.
Er werd een mooie training afgewerkt en men kon kennis maken met leden van andere dojo’s.

Eresabel
Diana mocht de eresabel van Budokai Tsunami ontvangen. Zij heeft deze ontvangen voor haar grote inzet voor het kyokushin en voor Budokai Tsunami in het bijzonder.
Wij feliciteren haar hiermee van harte.

Open Nederlandse Jeugd Kampioenschappen Kyokushin
Afgelopen weekend deed Tsunami weer mee met de Open Nederlandse Kampioenschappen Kyokushin in Barendrecht.
Voor velen was dit de eerste keer, ietwat zenuwachtig gingen de Tsunami tijgers er tegen aan.
Er werd goed gevochten wat resulteerde in goede resultaten, een goed leermoment voor de volgende keer.
Roxanne haalde de eerste prijs weg, Yanick en Matthew behaalde een mooie derde prijs.
Kortom weer een goed resultaat.
Op naar het volgende evenement (de Senshi cup) welke wordt gehouden op 8 juni in Ouwe Tonge.

Nieuw lid Tsunami
Op 19 februari werd Sam, zoon van Sharon en Robert tevens kleinzoon van onze shihan geboren. Sam werd gelijk maar ingeschreven als lid van Budokai Tsunami en is daarmee het jongste lid ooit. Wij wensen Sharon, Robert en shihan Jan en Thelma veel geluk en plezier met Sam.
Osu, het bestuur

Budokai Tsunami op de NK Kyokushin
Afgelopen zondag 16 december deed Budokai Tsunami weer mee met de NK Kyokushin in Barendrecht.
Bij de junioren haalden Yanick de Groot en Damian de Raad de 4e prijs weg in hun poul.
Mitchell Verwijs werd 3e in zijn poul (hij vocht tegen Yanick de Groot in de halve finale).
Roxanne Ramselaar kwam in de finale en kreeg een waarschuwing en werd daardoor 2e.
Glenn Hartog viel geweldig op, hij won alle wedstrijden op een hele snelle manier en werd Nederlands Kampioen.
Door zijn harde en snelle manier van vechten kreeg hij ook nog eens de SPIRIT PRIJS van de organisatie.
Martin Klomp vocht tegen de regerend kampioen en moest zijn meerdere in hem erkennen maar heeft geweldig gevochten.
Sandra Donker werd jammer genoeg gediskwalificeerd, ze gaf een paar keer een elleboogstoot op het gezicht van haar tegenstandster, hetgeen verboden is bij het Kyokushin Karate.
Tsunami kan terug kijken op een geweldig goed NK en heeft afgelopen jaar meer dan 30 prijzen gewonnen bij diverse kampioenschappen.

Examen junioren
Op alle 5 locaties werden deze week examens afgenomen bij de junioren.
Ruim 100 karateka moesten laten zien dat ze voldoende hadden geleerd om een nieuwe kyu te mogen ontvangen.
Er werd examen afgenomen in kihon, kata, kumite en tameshiware.
Zonder uitzondering werd er bijzonder hard gewerkt en het was dan ook geen verrassing dat iedereen is geslaagd. Respect en big Osuuuuuuu.
(met dank aan de sponsor IT Burggraaf)

Roxanne 1e Oyama cup
Zaterdag 24 november 2012 deed Roxanne, als enige van Tsunami, mee aan de wedstrijden voor de Oyama Cup in Zevenbergen.
Het was voor ons geen verrassing dat Roxanne wederom beslag wist te leggen op de 1e prijs.
Wij feliciteren haar met dit behaalde succes. Osu

Lasergamen 17 november 2012
Op 17 november 2012 gingen de junioren lasergamen in Dordrecht.

Senshi cup 2012
Zaterdag 6 oktober 2012 deden 4 van onze karateka mee aan de Senshi cup Oude Tonge.
Ze hebben het alle vier geweldig gedaan. Glenn maakte korte metten met zijn tegenstanders en werd terecht eerste, hetzelfde geldt voor Mitchell,
die ging er als een stoomwals overheen en werd ook overtuigend eerste. Levy won zijn eerste gevecht en verloor de volgende en werd 2e op dit mooie toernooi.
De laatste partij was voor Roxanne, ze heeft goed gevochten maar moest haar meerdere erkennen, maar je kunt niet altijd winnen.
Het was een geweldig toernooi zonder noemenswaardige incidenten. De organisatie was voortreffelijk, snel en goed werden de partijen afgewerkt.
De scheidsrechters hadden een hoog niveau. Ze waren heel strak en duidelijk.
Tsunami is erg trots op zijn vechters en staat er de volgende keer zeker weer.

Kadertraining 22 september 2012
Zaterdag 22 september geweldige kadertraining gehad van shihan Jan de Bruin, met hulp van sensei Ron. Ruim 2 1/2 uur getraind met als onderdelen kihon, sambon kumite,  Geksai sho, beeindigd met een harde stootkussentraining gegeven door sensei Cor.
Sensei Ron ontving uit handen van shihan Jan de Bruin de 4e dan Kyokushin.
Er is weer veel gezweten, gezwoegd, gelachen en bovenal veel geleerd.

Ridder in de orde van St George
Shihan Jan is afgelopen zaterdag tot ridder in de orde van St. George geslagen.
De ridderorde heeft hij ontvangen omdat:
– hij zich Internationaal heeft ingezet voor vrede en veiligheid
– daarbij overal les heeft gegeven in zijn geliefde Budosporten
– hij een voorbeeld is in de Budosport op zich en deze sport op een geweldige manier
uitdraagt
– hij in vele landen zijn sporten heeft uitgedragen aan militairen /burgers en kinderen.
Wij feliciteren Shihan Jan van harte met deze benoeming.

Examens junioren
In de week van 18 tot en met 22 juni 2012 deden ruim 120 karateka examen in de dojo’s Molenaarsgraaf, Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht, Oud Alblas en Sliedrecht.
Naast de zware kihon werd examen gedaan in kata, vrij vechten en werden planken gebroken. Naar mate de gevorderdheid werden 1 tot en met 3 planken van 2 cm per stuk
gebroken. Moe maar voldaan konden alle karateka na afloop de welverdiende nieuwe band of slip in ontvangst nemen.
Zonder uitzondering hebben alle karateka een goed examen afgelegd en werd er zeer goed gevochten. Allemaal gefeliciteerd

Examen senioren 9 juni 2012
Een grote groep van zo’n 35 kareteka stond ‘s-morgensvroeg klaar om examen te doen voor een hogere kyu. Het examen was nog nooit zo hard.
Na de pittige warming up werd begonnen met de Kihon, daarna de combinatie, ippon kumite en Kyokushin kumite. Vervolgens moest iedereen de vernieuwde conditietest afleggen. Hierbij werd behoorlijk gezweten en gezwoegd. Het technische examen werd afgesloten met Kata.
Hierna was het vrije vechten aan de beurt. Er werd door iedereen geweldig gevochten. Tsunami is nog steeds groeiend. Het niveau wordt steeds hoger.
De sfeer was wederom geweldig, het is een grote Kyokushin familie. Na afloop werden de diploma’s uitgereikt, iedereen die aan het examen
meedeed is geslaagd. Tsunami kan terug kijken op een zeer hard en geslaagd examen waar we allemaal trots op zijn.

Tsunami wederom in de prijzen
Zaterdag 1 juni al vroeg op pad met 9 karateka en een hele grote groep familie en vrienden om mee te doen aan de Groningerslag.
We werden hartelijk begroet door de leiding en na vele vrienden te hebben begroet konden de Karateka aan de bak.
Voor sommigen was het de eerste keer en ze waren wat zenuwachtig. (dat is heel normaal, je zal er maar staan)
De sfeer was geweldig en er werd op een harde en sportieve manier gevochten.
Drie haalden de eerste prijs weg en de andere 6 een mooie 2e prijs.
Tsunami is niet alleen oprecht trots op deze dames en heren maar ook op de hechte Kyokushin tsunami familie die de vechters vergezelde en heeft gesteund.

Noord Nederlandse Kyokushin/Taikishin wedstrijden 
Tsunami wederom in de prijzen. Afgelopen weekend deden er 8 kateka van ons mee aan de open Noord Nederlandse Kyokushin/Taikishin wedstrijden.
Alle Karateka vielen in de prijzen, een geweldig resultaat gewoon.
Hartelijk gefeliciteerd met dit mooi behaalde resultaat.

Weerbaarheid
Dinsdag 27 maart was het de laatste les Weerbaarheid en zelfverdediging voor de junioren van de scholengemeenschap Papendrecht.
De aanvraag was binnengekomen van Hannelore van Hamburg die werkt bij het jeugdcentrum Interval. Budokai was 6 maal aanwezig.
om de leerlingen wat weerbaarder te maken, hetgeen heel goed gelukt is.
Een speciale vermelding verdient Juf Joke, die de groep aanmoedigede en zorgde dat iedereen steeds op tijd was .
Op naar de volgende ronde in Papendrecht

Kadertraining 24 maart 2012
Afgelopen zaterdag de eerste kadertraining Kyukushin Nederland van 2012.
Zesentwintig karateka van diverse dojo’s waren hier op afgekomen. Er werd weer vanouds, lekker hard, getraind.
Tijdens de training werd veel aandacht besteed aan de kihon en nieuwe kumite. Vooraf en tijdens de training werd weer volop getest op de conditie.
Er werd flink wat afgezweet en de grenzen werden weer verlegd.  Bij de kadertrainingen wordt volop samengewerkt waarvan de komende generatie karateka kan profiteren.
Dank aan een ieder die heeft meegedaan aan deze ruim 2 uur durende training.

Tsunami bij NK Kyokushin in Barendrecht
SLIEDRECHT – Budokai Tsunami heeft met een grote groep karateka’s aan de Nederlandse Kampioenschappen in Barendrecht meegedaan.
Bij de junioren deden veel pupillen mee. De karateka’s waren goed beschermd met helm, bitje en scheendekkers.
Er werd netjes en goed gestreden. Sommige vielen af, maar dat hoort er ook bij, en anderen gingen door.
In de halve finale streden Damian Mes en Levy Hoeflaak van afdeling Sliedrecht tegen elkaar. Na een extra verlenging werd Damian winnaar.
Glenn Hartog streed een klasse hoger en kwam tot de vierde paats. Een goed resultaat omdat al zijn tegenstanders ouder en zwaarder waren.
Bij de senioren stuurde talent Dennis Wor binnen 20 seconde met een low kick zijn tegenstander tegen de mat.
Bij de tweede partij raakte hij geblesseerd en moest hij opgeven.
Martin Klomp begon heel goed, kwam tot de halve finale en werd door opgave van de tegenpartij derde in zijn klasse.

Sliedrechtse Roxanne wereldkampioen karate
SLIEDRECHT – Roxanne Ramselaar van Budokai Tsunami is afgelopen zaterdag wereldkampioen Kyokushin karate geworden bij de junioren. De 15-jarige karateka schakelde haar tegenstanders in een kort tempo uit; de finale duurde nog geen 30 seconde. Met een harde voorwaartse voetstoot werd de tegenstander uitgeschakeld: technische knock out.
De overwinningsroes kwam pas later bij Roxanne. Eerst drong het niet eens tot haar door dat ze IBK Wereldkampioen was. De leider van de International Budokai Kan Jon Bluming feliciteerde de kersverse kampioen en vertelde dat ze echt Kyokushin had laten zien.

Examen senioren
Het examen voor de senioren is op zaterdag 9 juni in de Honbu Tsunami in Hardinxeveld-Giessendam, aanvang 09.30 uur.
Het technisch examen is zonder zonder toeschouwers. Rond 11.00 uur is de zaal open voor toeschouwers. Einde rond 12.30 uur
Osu, De Examencommissie

Sportgala Sliedrecht
Ook voor Sliedrecht was Roxanne genomineerd, nu voor sportvrouw van het jaar. In het verenigingsgebouw Wilhelmus werd dit jaar de verkiezing gehouden. Roxanne eindigde uiteindelijk als 2e, een bijzondere prestatie van een 15-jarig meisje.
Gefeliciteerd Roxanne namens iedereen van Budokai Tsunami.

Examen Zelfverdediging
Afgelopen zaterdag, 21 januari 2012, was de laatste dag van de cursus zelfverdediging en weerbaarheid bij Budokai Tsunami. 24 deelnemers hebben deelgenomen aan de cursus, die zonder meer gewoon nodig blijkt te zijn in de huidige maatschappij.
Het is tegenwoordig geen overbodige luxe om je te kunnen verdedigen.
Leeftijd maakt in dit geval niets uit. Gerda de Groot en Elly Wor waren de oudsten van de groep en lieten zich goed zien. Na het examen in de dojo moesten de deelnemers een parcours afleggen zowel in als buiten de sportschool. Daar stonden aanvallers gereed om ze te testen op hun kunnen. De aanvallers werden zonder pardon uitgeschakeld.
Iedereen van de groep slaagde voor het examen en de test. Tsunami kan terug kijken op een geweldige cursus waar veel werd geleerd.

Sportgala Papendrecht
De beste sporters en sportvrijwilligers van 2011 werden door de Stichting Sportgala Papendrecht op woensdag 18 januari  jl.
tijdens een gala in theater De Willem gehuldigd. Gedurende dit gala, waaraan topwielrenster Marianne Vos als duopresentatrice haar medewerking verleende, werden in de categorieën Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Sporttalent en Sportvrijwilliger
van het jaar 2011 de winnaars bekend gemaakt. In de categorie Sporttalent wist onze Roxanne Ramselaar als tweede te eindigen;
een mooie afsluiting van een voor Roxanne uiterst succesvol 2011. Op naar Sportvrouw van het jaar!

Nieuwjaarsduik
Budokai Tsunami deed 8 januari (verjaardag Shihan Jan) met 9 karateka mee aan de traditionele Kyokushin nieuwjaarsduik.
Het verzamelpunt was Paviljoen de Stormvogel in Oostvoorne.
De weergoden waren goed gezind want het kwik was boven nul, maar het water was goed koud. Na de warming up van Shihan Jan en een korte Kihon, deed Sensei Noordman er nog een schepje bovenop voordat het startsein werd gegeven
“TE WATER”.  Met  een grote Kia te water, even wat kihon en voor de hele sterken onder ons een Kata werd de dag afgesloten
met heerlijke oliebollen en een heerlijke kom erwtensoep.

Examen junioren
Van 16 december tot 21 december 2011 werd weer het halfjaarlijkse examen afgenomen in Molenaarsgraaf, Papendrecht, Hardinxveld-Giessendam, Oud Alblas en Sliedrecht.
Ruim 100 junioren moesten laten zien wat ze het afgelopen half jaar hebben geleerd.
Er werd met een geweldige spirit gevochten. Geweldig, het bestuur van Tsunami is trots op deze karateka. Allen gefeliciteerd met jullie nieuwe slip of band.

NK Barendecht
Op het NK Kyokushinin Barendrecht van 9 december 2011 behaalde Roxanne de eerste prijs en werd daarmee Nederlands kampioene.
Proficiat met dit resultaat.
Zij heeft geweldig gevochten. Omdat de meisjes elkaar in de finalepartij weinig ontliepen werd er enkele malen verlengd en werd uiteindelijk 4 x 2 minuten gevochten.
Ook Sandra heeft op het WK meegevochten maar moest met een blessure genoegen nemen met een 4e plaats.
Budokai Tsunami is trots op beide dames.

Examen shodan en nidan
Zaterdag 10 december was het DAN examen voor 3 Karateka van Budokai Tsunami.
Sempais Cor en Robert gingen voor de nidan (tweede dan ) op en sempai Diana voor de shodan (eerste dan).
De examencommissie stond onder toezicht van Kaicho Jon Bluming.
Na een zeer uitvoerige Kihon, met tussendoor diverse buikspier- en opdrukoefeningen, werden de kata’s getest.
Daarna wordt er full contact gevochten, oplopend tot het beroemde 30 man kumite (gevecht 30 x 2 min ).
De karateka moesten tot het uiterste gaan en gingen er soms overheen.
Het examen werd besloten met het tameshiware (breektest om te tonen dat de hardheid en de techniek er nog zijn).
Alle 3 karateka slaagden met lof voor het examen.
Budokai Tsunami is dan ook zeer trots op zijn nieuwe zwarte banden.

Prijzenregen Tsunami
Bij het jaarlijks gehouden Katsu Gala in Winsum presteerden de Tsunamivechters geweldig. Van de 8 karateka behaalden er vier de 1e prijs en vier de 2e prijs.
Geweldig resultaat, allen gefeliciteerd.

Kadertraining 19 november 2011
Deze, 3 uur durende, kadertraining werd bezocht door bijna 30 karateka. Een mooie groep.
Achtereenvolgens werden kihon, de 5 pinan kata en de Geksai dai kata behandeld.
Dit werd voorafgegaan door een echte kyokushin warming up.
De kadertraining werd afgesloten met een conditietraining met de stootkussens.
De tijd vloog om en ieder ging met een voldaan gevoel naar huis. Zoals op de groepsfoto te zien was de batterij
aan het eind bij de meesten aardig leeg.

Weerbaarheid en zelfverdediging
Shihan Jan en Sempai Diana zijn voor lessen weerbaarheid en zelfverdediging gevraagd door het gymnasium Camhusianum in Gorinchem.
Een zeer enthousiaste groep deed mee aan deze altijd weer leuke lessen . Behandeld werden vuist- en voetstoten en diverse klemmen en worpen.
Camhusianum beet de spits af als school. Volgend jaar zullen er meer scholen worden bezocht voor deze toch belangrijke lessen.
De tekst “een gezonde geest in een gezond lichaam” sluit aan bij de lessen.

Kadertraining
Zaterdag 24 september 2011 werd weer een kadertraining gegeven voor karateka vanaf de 3e kyu. Vooraf gegaan door een intensieve warming-up werden Kihon en de Kyokushin kumite’s getraind. Afgesloten werd met een conditietest op de stootkussens. Na afloop konden de karategi’s uitgewrongen worden.
De training werd door iedereen als zeer leerzaam ervaren.
De volgende kadertraining zal gehouden worden op 19 november 2011 van 10.30 tot 13.30 uur. We hopen dat er dan weer met een grote groep getraind zal worden.

Tsunami strand/bostraining
Op zaterdag 10 september vond voor de tweede maal de strand / bostraining plaats in Goudriaan.
Ondanks dat er in de Alblasserwaard vele evenementen waren kwamen toch ruim 40 karateka naar deze training toe, alleen is het jammer dat het altijd dezelfde zijn.
Het weer was geweldig, de senioren gingen de Tsunamiloop doen en de jeugd begon na de warming up aan een pittige kihon.
Daarna werd er gemengd getraind op kumite en incassering.
Na afloop van deze succesvolle training werd er touw getrokken, de jeugd  ging er hard tegen aan en de senioren moesten alle zeilen bijzetten om niet te verliezen.
Helaas voor de senioren wonnen de junioren.
Kortom Tsunami kan terugkijken op een geslaagd evenement.
Osu, het bestuur.

Examen senioren
Na de junioren waren eindelijk de senioren aan de beurt om examen te doen.
Zaterdag 2 juli om 10 uur ‘s-morgens stond een  groep van ruim 25 karateka klaar om de ultieme test te ondergaan.
Zenuwachtig werd begonnen met de warming-up, gevolgd door de kihon en kata.
Per kyu moest daarna een conditietest worden gedaan onder leiding van Guus, Cor en Martijn.
Van een ieder werd het uiterste gevraagd maar uiteindelijk slaagden alle karateka voor de test. (sommigen met de hakken over de sloot, die weten waar ze aan moeten werken)
Het examen werd besloten met de kumite en de tameshiware (eikenhouten planken).
Aan het eind kon aan alle kandidaten het certificaat voor de hogere kyu worden uitgereikt.
Dank aan allen die hebben meegeholpen bij de examens, in het bijzonder aan de gasten Rob en Ruud.

Examen Sliedrecht en Molenaarsgraaf
Als laatste van de junioren deden op 24 juni in Sliedrecht 25 karateka en op 27 juni in Molenaarsgraaf 18 karateka examen.
Ook hier was er aan inzet geen gebrek.
Onder het toeziend oog van familie en vrienden gingen de karateka er vol tegaan.
Het blijft een lust voor het oog om de kinderen zo veel plezier te zien hebben.
Alle karateka slaagden voor een hogere kyu.
Gefeliciteerd alemaal.

Examen Hardinxveld en Oud Alblas
38 jonge karateka deden donderdag 23 juni examen op de lokaties Hardinxveld en Oud Alblas. De karateka gingen er deze dag geweldig hard tegen aan.
Aangemoedigd door familie en vrienden lieten ze de kumite en breektest zien.
Wederom een lust voor het oog om de jongste groepen van Tsunami samen te zien trainen. Heel goed gedaan, osu.
De moeder van Dario en Damian Mes was er zo blij mee dat ze de Shihan verraste  met
een geweldig mooie taart. (het is bijna zonde om hem op te eten)

Examen Papendrecht
Tsunami Papendrecht bijt de spits af .
Woensdagmiddag 22 juni mocht afdeling Papendrecht de spits afbijten met het Kyokushin examen.
Deze afdeling is de jongste van de 5. De karateka hebben allemaal de test gehaald, allereerst het technisch examen,
daarna de conditietest gevolgd door het vrije vechten en de traditionele breektest.
De planken werden allemaal netjes gebroken met de juiste techniek. Shihan Jan reikte de certificaten uit.
Sponsor Middel zorgde wederom voor een prachtig Tsunami T-shirt .  Heel hartelijk dank voor deze gift. Geweldig gedaan,  osu

Osu Tsunami-karateka
Het is al weer ruim een half jaar geleden dat ik voor het laatst bij Tsunami getraind heb, maar uit het oog betekent niet uit het hart.
Dat dit zo is, bleek de afgelopen weken wel.
Met vier collega’s moest ik op donderdag 9 juni 2011 een thema-dag organiseren voor in totaal 13 collega’s. We kozen voor het thema: Vind je kracht!
Voor het ochtendprogramma hadden wij een trainer gevonden die ons enkele theorieën uitlegde. Maar voor het middagprogramma wilden wij iets actiefs organiseren dat samenhing met het thema: ‘Vind je kracht!’. Daar hoefde ik géén seconde over na te denken: dat kan Shihan Jan goed doen!
Mijn collega’s vonden het een goed idee en ik belde Shihan Jan op om te vragen of hij het middagprogramma wilde begeleiden.
En zowaar, ondanks dat ik Shihan Jan de afgelopen maanden niet meer had gezien of gesproken reageerde hij direct, zonder enige twijfel, enthousiast!
Donderdag 9 juni 2011 was het dan zover. Shihan Jan en Sempei Diana reisden af naar Amsterdam om daar ‘s middags aan mijn collega’s,
in een tijdelijke en speciaal daarvoor ingerichte mini-dojo, enige Kyokushin basistechnieken en zelfweerbaarheidstechnieken bij te brengen.
Zelfs de messen kwamen daarbij aan te pas en de middag werd afgesloten met tameshiwari.
Iedereen genoot van deze middag en sprak acheraf vol lof over de training van Shihan Jan en Sempei Diana!
Ondanks dat ik de meeste – vanwege mijn verhuizing – al enige tijd niet meer gezien heb, ben ik jullie niet vergeten; ik wens jullie het allerbeste!
Osu, Robert Kraijeveld

Huwelijk Sharon en Robert
Sharon en Robert zijn met Kyokushintraditie getrouwd.
Op de trappen van het Raadhuis in Sliedrecht stonden 25 karateka hun  best te doen om het nieuwe bruidspaar met veel Kiai toe te juichen.
Zij deden hun uiterste best en werden daana getrakteerd voor hun geweldige bijdrage aan deze mooie dag.

Kadertraining
Een grote groep karateka vanuit Texel, Smilde, Hoogvliet en van onze eigen dojo waren op zaterdag 16 april
in de honbu verzameld voor alweer de tweede kadertraining van het jaar 2011.
Na een stevige warming-up werd de groep opgesplitst in twee kleinere groepen.
Met de ene groep karateka (tot 3e kyu) werden kyokushin kumite’s en de eerste twee Pinin kata’s geoefend, onder leiding van Leon.
De andere groep (vanaf 3e kyu) werd door de shihan onder handen genomen. Allereerst werden de standen behandeld, vervolgens werden diverse combinaties geoefend waarna afgesloten werd met een training op de stootkussens.
Ook deze kadertraining was weer een succes.
Hopelijk is de opkomst de volgende keer minstens zo groot.

Ramp in Japan
Jamie Donkersloot, karateka van Tsunami, heeft het idee opgevat om samen met vrienden flessen op te halen voor  de ramp in Japan.
Dat geweldige initiatief steunen we natuurlijk van harte.
We hopen dat er veel familie, vrienden en bekenden dit idee gaan steunen.
Het geld wordt naar het Rode Kruis gestuurd, die een speciale rekening heeft geopend voor deze ramp.
Met dat geld wordt het Japanse Rode Kruis geholpen die direct na de zware aardbeving en opeenvolgend
de tsunami in Japan paraat stond met meer dan twee miljoen vrijwilligers.
Het Japanse Rode Kruis richt zich momenteel vooral op medische en psychologische hulpverlening van de slachtoffers.

IBK WorldCup 2011
Roxanne heeft bij de worldcup van 5 maart 2011 in Klazienaveen de 4e plaats gehaald bij de dames.
Wij feliciteren haar met dit mooie resultaat.
Zij was met haar 14 jaar verreweg de jongste van allemaal en heeft flink van zich afgebeten.
De partijen die zij vocht waren zeer sterk en hard, met een hoog ko gehalte, zoals Kyokushin behoort te zijn.
Naast de 4e plek kreeg zij ook nog eens de stijlprijs van de jury.
We gaan nog veel horen van deze karateka.

Kadertraining 26 februari
Zaterdagmorgen was de eerste kadertraining van dit jaar.
Ruim 20 enthousiaste karateka, waaronder een aantal vrienden uit Texel en Smilde, waren aanwezig voor de pittige training, die ruim 2 uur duurde.
Behandeld werden alle standen, een stuk kihon en diverse sanbon – en kyukushin kumite vormen. Afgesloten werd met de Saifa kata.
Er werd goed en fanatiek getraind. De training werd door een ieder als zeer nuttig en prettig ervaren.
De volgende kadertraining is op 16 april 2011. We rekenen ook dan weer op een grote opkomst.

Verkiezing sportman/sportvrouw van het jaar
Vrijdagavond 4 februari 2011 was de verkiezing van de sportman/vrouw/ploeg en het sporttalent van het jaar.
Onze Glenn was genomineerd voor de titel “talent van het jaar” en Tsunami was gevraagd om tijdens de avond een demonstratie te verzorgen.
Hiervoor kregen we 2 x 8 minuten de tijd.
Shihan Jan begon de demonstratie met de Tensho kata, beëindigd met het breken van een stapel planken.
Daarna lieten de pupillen en junioren zien wat ze in hun mars hadden. Onder een daverend applaus verlieten zij het toneel..
Na de pauze werd een demonstratie gegeven door de senioren, voorafgegaan door Leon die de Saifa kata liet zien .
De demonstratie van Tsunami was een geweldig succes.
De toeschouwers waren erg enthousiast en zeer onder de indruk van de harde en mooie partijen.
Als klap op de vuurpijl werd Glenn gekozen tot talent van het jaar.
Geweldig, van harte gefeliciteerd Glenn met deze welverdiende titel.
We gaan in de toekomst nog veel van hem zien.
Tsunami heeft zich heel goed gepresenteerd en een ieder die heeft meegedaan bedankt.

Cursus weerbaarheid en zelfverdediging
Zaterdag 15 januari 2011 was het examen voor de cursus weerbaarheid en zelfverdediging.
In 10 lessen werd de cursisten een aantal verbale en fysieke technieken aangeleerd die hen helpen om te gaan met situaties van agressie op werk of op straat.
Je weerbaar op kunnen stellen is tegenwoordig zeker geen overbodige luxe.
De gehele groep was super gemotiveerd en heeft het gehele traject geweldig afgerond.
Omdat de foto een week na het examen werd gemaakt ontbreken helaas 3 personen.

Oyama test Doorn
Z
aterdag 11 december 2010 met 60 karateka van Tsunami  naar Doorn voor de Mas Oyama test.
Voor sommigen de eerste keer, anderen hadden hem al eerder gedaan.
Aan de test werd door ongeveer 125 karateka met 10 instructeurs deelgenomen, een zeer hoge opkomst.
Na de groetceremonie en de warming-up werd de groep toegesproken door Harry Seriese, een van de grondleggers van het Kyokushin in
Nederland. Naast zijn grote kennis van het kyokushin en de diverse trainingsmethodes heeft hij ook 1 jaar in Japan getraind onder Mas Oyama.
Na dit boeiende verhaal werd de kihon gedaan. Met aan het hoofd de danhouders werden door de hele groep vanuit drie standen een paar duizend vuist- en voetstoten afgewerkt, waarbij de techniek steeds in de gaten gehouden werd door de aanwezige shihans.
Met de junioren en pupillen werd een programma gedraaid in de dojo, waarbij zij vooraf allemaal werden geschminkt.
Moe, maar voldaan, kon de lunch worden genuttigd waarna de karateka’s naar buiten gingen.
Daar werd de groep opgedeeld in een aantal subgroepen die diverse oefeningen afwerkten. (met balken sjouwen, klimbaan en hindernisbaan).
De dag werd afgesloten met de groetceremonie en het maken van de groepsfoto.
De karateka van Tsunami Sliedrecht hebben een bijzonder goede indruk achtergelaten bij de aanwezige shihans.
Gezien het grote succes gaan we hier zeker mee door.

Examen junioren en pupillen.
Op vrijdag 10 december 2010 was een groep van ruim 80 karateka, samen met ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s naar de Honbu in Hardinxveld gekomen voor het afleggen van het examen kumite en tameshiware.
De dojo was bijna te klein voor deze grote groep.
De kinderen vochten als leeuwen en ook het breken van de planken bleek geen enkel probleem te zijn.
Al met al een geslaagd examen en een ieder mocht een nieuwe slip of band in ontvangst nemen van shihan Jan.
Gezien het grote succes zal het examen de volgende keer waarschijnlijk in Papendrecht worden afgenomen omdat de dojo daar groter is en
er een aparte kantine is voor de wachtenden.

Weerbaarheid scholen
Budokai Tsunami kan ook weerbaarheidcursussen geven in de scholen zelf.
In december 2010 werd een weerbaarheidscursus gegeven op een scholengemeenschap. Aan de cursus werd enthousiast deelgenomen door een groot aantal leerlingen.

Roxanne 2e tijdens het Katsu toernooi
Roxanne heeft het weekens meegedaan aan het beroemde Katsu toernooi in Winsum Groningen.
Dit toernooi  is beroemd om de harde en mooie partijen onder deskundige leiding.
Ook dit jaar was het weer een geweldige sfeer zoals het echt hoort. Veel harde partijen onder leiding van zeer goede scheidsrechters maakte dit gewoon een top evenement.
Roxanne heeft geweldig gevochten en zich van de goede kant laten zien. Budokai Tsunami is dan ook oprecht zeer trots op deze 14 jarige vechter.
Deelname aan het tournooi is voor herhaling vatbaar en we staan er volgend jaar weer, met hopelijk ook meer vechters.

Weerbaarheid en zelfverdediging (zelfvertrouwen)
Op zaterdag 30 oktober a.s. begint de nieuwe cursus Weerbaarheid en zelfverdediging.
De cursus is voor jong en oud en is bestemd voor hen die weerbaarder willen worden.
Het is een goede cursus die erg aanslaat bij de deelnemers.
De cursustijd is van 10.30 uur tot 11.30 uur en bestaat uit 10 lessen. Locatie van de cursus is de sportschool in Hardinxveld-Giessendam.
Meer informatie bij Shihan de Bruin : jantsunami@online.nl

IBK Zomerkamp
Shihan Jan was op zaterdag 28 augustus, de examendag, met 3 karateka van Tsunami op het Zomerkamp in Klazienaveen.
Hij was als hoofd van de examencommissie aangesteld. Het was een druk bezocht kamp met ruim 125 karateka. Shihan was erg tevreden over de behaalde resultaten,

Examen senioren
Zaterdag 12 juni hebben ook de senioren examen gedaan. Met ruim 30 man werden de technieken, kyon, kata en kumite gedaan.
Met name de kumite werd vol overgave gedaan. Er waren dan ook zeer veel, harde, partijen te zien.
Hierbij werden de tegenstanders niet gespaard, ook al ging het om een vriend of familielid.
Moe, maar voldaan, konden allen terugzien op een goed verlopen examen.
Na afloop ontvingen dan ook alle karateka het certificaat voor de nieuwe kyu (graad) met de daarbij behorende band of streep.
Nog enkele trainingen en dan volgt de grote vakantie.
Wij wensen iedereen een bijzonder goede vakantie.

Examen junioren
Zo’n 60 karateka’s deden vrijdag 11 juni examen; sommigen hadden al het iets eerder examen moeten doen i.v.m schoolverplichtingen.
Shihan had het technisch examen al laten doen op de 4 locaties in de Alblasserwaard en nu moest er nog Jiu Kumite, tameshiware (breektesten) en door sommigen Kata gedaan worden. De sfeer zat er goed in en met vele kia’s en osu begonnen de examens.
Iedereen heeft dit geweldig en met de juiste Kyokushinspirit gedaan, het zit er al vroeg in bij de junioren en dat moet want het is Kyokushin karate, de hardste vorm van karate.
Budokai Tsunami is geweldig trots op hun junioren en dat mag dan ook wel; na de vakantie begint de Budokai met wedstrijdjes onderling om daarna mee te gaan doen aan toernooien. Zonder sponsor kunnen diverse dingen niet worden gedaan. Budoai Tsunami is dan ook blij om elke keer iets extra’s te kunnen doen voor de karateka, dit keer was Firma Middel weer zo goed om de breekplanken te verzorgen en IT Burggraaf zorgde voor een mooie sporttas, hiervoor onze hartelijke dank.

Budosurvival
Zo’n 180 budoka vanuit het hele land kwamen zaterdag 5 juni 2010 in Doorn bij elkaar om te trainen in diverse disciplines.
Onder tropische omstandigheden werden trainingen gevolgd in Allround, Krav Maga, jiu-jitsu / nunchaku, hindernisbaan, roadwork en uiteraard kyokushin karate.
De deelnemers kwamen van zowel bij IBK aangesloten sportscholen als van andere bonden.
We kunnen terugkijken op een geslaagde dag en danken hiervoor Kaicho Bluming, de leraren en een ieder die heeft meegeholpen om deze dag te organiseren.

Gast
Van de zomer hadden we een onverwachte gast bij de training in de Honbu. Rob Engelken uit Nieuw Zeeland kwam meetrainen. Rob is geen onbekende in de Kyokushinwereld; hij verzorgt de Kyokushinlessen in Nieuw Zeeland en de
World Website van de International Kyokushin Organisation (IKO).
Hij is in Nederland wegens familieomstandigheden en zal zolang hij in Nederland is onze gast zijn.

Paintball
Zaterdag 10 april vertrokken we met een groep van ruim 30 man/vrouw naar het paintballgebeuren in Rotterdam.
Daar aangekomen werden we in 2 groepen verdeeld (geel en rood) en voorzien van een overall, een veiligheidshelm en een paintballgeweer.
In een grote hal met diverse obstakels, een legertruck, een vliegtuig en onder het oorverdovend geluid van een echte oorlog gingen we elkaar te lijf met verfpatronen.
Die dingen kwamen hard aan en al snel zaten we onder de blauwe en rode plekken. Maar als kyokushin beoefenaars zijn we dat wel gewend.
Ruim 2 uur later en na het verschieten van een paar honderd patronen was het spel klaar en konden we de ervaringen uitwisselen en elkaar de plekken laten zien waar we geraakt waren. Na een afscheidsdrankje togen we huiswaarts.
Het was al met al een fantastisch leuke ervaring. Iedereen had het naar zijn zin gehad.
Jammer was alleen dat van de ruim 50 inschrijvers niet iedereen had betaald.
Ik wil graag, mede namens Shihan Jan, Robert bedanken voor de perfecte organisatie.
Graag het verzoek aan iedereen om eens na te denken over volgende groepsactiviteiten.

Examen weerbaarheid
Op de foto de groep geslaagden voor het diploma weerbaarheid en zelfverdediging.
Het examen werd afgelopen zaterdag afgelegd. De cursisten moesten daarvoor een traject aflopen waar zij werden opgewacht door diverse ongure types.
Zij moesten ervoor zorgen dat die zo snel mogelijk werden uitgeschakeld hetgeen zij onder het slaken van de nodige kreten deden.
Het ging er soms hard aan toe hetgeen dan ook de bedoeling is van deze cursus.
De cursisten is geleerd hoe zij zich kunnen redden in moeilijke situaties op een goede en voor hen veilige manier.
Allen ontvingen het felbegeerde certificaat van de cursus. Proficiat.

SHARON SPORTVROUW 2009 VAN SLIEDRECHT
GUUS 2e plek SPORTMAN 2009 VAN SLIEDRECHT
Op vrijdag 5 februari 2010 werden tijdens het sportgala in de Lockhorst de sportvrouw en sportman van het jaar bekend gemaakt.
Tijdens een avondvullend programma werden de uitslagen bekend gemaakt.
Sharon werd met algehele stemmen gekozen tot sportvrouw van het jaar. Zij moest het opnemen tegen:
– een voetbalster uit de selectie voor het Nederlands dameselftal onder de 15 jaar.
– een wielrenster die een profcontract heeft mogen tekenen bij Leontine van Moorsel en
– een volleybalster die wordt gezien als één van de beste middenaanvalsters van Nederland.
Guus moest het opnemen tegen
– de winnaar van vorig jaar, die Nederlands kampioen hele triatlon werd
– een skiër die afgelopen jaar in Oostenrijk het overall klassement van de Kids-cup heeft gewonnen
– een volleyballer die zijn voordracht aan zijn opvallende rol in het heren 1 team van Volleybal Sliedrecht Sport dankt en
– een voetballer die is geselecteerd voor het Nederlands elftal onder de 17 jaar en een 3 jarig profcontract heeft gekregen bij Sparta Rotterdam.
In deze zware groep werd Guus 2e, na de voetballer.
Proficiat Sharon en Guus!!!!!!!!!!
Voor Budokai Tsunami en het Kyokushin karate een geweldige opsteker..
Tsunami krijgt hiermee prima reclame en het kyokushin-karate krijgt de aandacht die het verdient.
We hopen dat het hier niet bij blijft en dat we de komende jaren nog vele prijzen zullen winnen.
Het geeft een goed gevoel dat er een grote groep karateka de moeite heeft genomen om Sharon en Guus aan te moedigen.

Rob van Zijl instructeur A weerbaarheid en zelfverdediging
Budokai Tsunami heeft er een nieuwe Instructeur weerbaarheid en zelfverdediging bij .
Rob van Zijl is al vanaf 1999 (Curaçao) nauw betrokken gebleven bij onze Budokai.
Rob is op verlof bij het korps mariniers en gaat dinsdag 23 februari a.s voor 4 maanden naar Afghanistan toe.
Een week voor vertrek deed hij examen voor instructeur level A, waarvoor hem een paar dagen later het certificaat werd uitgereikt door de Shihan
(mede oprichter van de weerbaarheids cursussen).
Na Cor van Wingerden, Kees Boer, Rob Wagner en Diana Leensvaart is Rob nu de 5e instructeur bij Budokai Tsunami . Budokai Tsunami wenst hem al het goede in Afghanistan en een behouden terugkomst,

Mas Oyama Kyokushin test
Aan de Kyokushin test op de Marnierskazerne in Doorn deden op 12 december jl. 120 karateka mee. Allereerst kregen ze een goede warming up van Ruud van Buuren Sempai, daarna de Kihon en renraku waza. De junioren werden ingedeeld en gingen in een echte boksring met Cor Haan Sensei het kumite gedeelte doen. De senioren gingen buiten diverse nieuwe conditie oefeningen doen, een nieuwe touwbaan met nieuwe opdrachten en looptrainingen. Kaicho Bluming kwam in de naar hem genoemde dojo voor de hogere banden het All Round Budo laten zien, wat goed aansloeg bij de karateka. Kaicho is een legende en op 76 jarige leeftijd is hij nog steeds in topvorm.Tevens waren Shihan Viguurs en Bert Ruhe aanwezig om mee te doen the spirit erin te houden. Tsunami in het algemeen kan terug kijken op een zeer geslaagde dag, wat we zeker nog vele malen hopen te doen. Ouders en bekenden die meegeholpen hebben (rijden met de auto) deze dag tot een succes te maken worden hierbij dan ook hartelijk bedankt.

Spetterend Junioren examen
Vrijdag 11 december heeft het juniorenexamen plaatsgevonden in de Honbu dojo te Hardinxveld -Giessendam. De  junioren gingen er hard tegenaan, wat resulteerde in goede partijen, de kata was zowel individueel als in groepsverband te zien. De traditionele breektesten doen het altijd goed, de planken zijn allemaal met goede technieken gebroken.
Na afloop zorgden de sponsoren “Groothandel Middel” en “Grafisch bedrijf van Essen” nog voor  een mooi en waardevol cadeau.

Raften
Zaterdag 31 oktober was het dan zover. Met een groep van 23 man/vrouw gingen we op weg naar Zoetermeer om te gaan raften.
We hadden zo de gelegenheid om elkaar ook eens buiten de dojo, zonder karategi, mee te maken.
Na een korte uitleg en een stukje drijven / zwemmen werden we verdeeld over 3 boten waarna het spektakel begon.
Het werd een uur lang genieten van het geweld van het kolkende water, voor sommigen (waaronder ikzelf) een nat pak,maar vooral van de teamspirit..
Het uur vloog om, er zijn geen ongelukjes gebeurd, en iedereen heeft volop genoten.
Al met al een mega-gezellige dag en zeker voor herhaling vatbaar.
Ik hoop dat we de volgende keer met een nog veel grotere groep op pad kunnen, wat moet lukken met zo’n 140 leden.
Iedereen bedankt voor het enthousiasme om er een topuitje van te maken.
In het bijzonder wil ik de mensen nog bedanken die gereden hebben en shihan Jan voor de goepsfoto die we van hem kregen.
Binnenkort volgen de andere foto’s.
Osu, sempei Cor

Examen weerbaarheid en zelfverdediging
Diana Leensvaart heeft het examen (praktijk en theorie ) op een zeer goede wijze afgerond en is hierbij de eerste vrouwelijke A instructeur van Budokai Tsunami.
Diana gaat de Shihan meehelpen de scholen les te geven in de Alblasserwaard. Proficiat Diana van het hele bestuur.

Examen John
Na een geweldig examen is John 1e dan All round Budo geworden. Jon Bluming was zeer in zijn nopjes met de goede resultaten.
John deed examen in het door Jon Bluming (10e dan) opgezette systeem van boksen, jiu jitsu, kick boksen en karate.
John liet al deze facetten goed zien. Budokai Tsunami is dan ook erg trots op onze John. De diploma’s werden uitgereikt door Kaicho, die ons uitnodigde voor een hapje en een drankje.

Examen Weerbaarheid en Zelfverdediging
Donderdag 17 september 2009 deed de groep van examen voor module I van de cursus Weerbaarheid en Zelfverdediging.
Alle deelnemers slaagden met lof en wimpel.
Het examen werd afgesloten met een confrontatie met diverse ongure types die verdekt stonden opgesteld in het gebouw van Injoy en  die probeerden de deelnemers de schrik aan te jagen.
De deelnemers lieten merken dat zij flink wat opgestoken hadden van de lessen en de beide “agressievelingen” deinsden dan ook terug  van de felle afweer van de deelnemers.
Het was een geslaagde cursus en flink wat deelnemers gaven aan graag de volgende module te willen volgen.
De module 2 gaat in oktober van start. Nader bericht over de exacte datum volgt zo spoedig mogelijk.

Eerste open militaire Kyokushin kampioenschappen
De afgelopen zaterdag gehouden kampioenschappen waren een succes. Men kan terugkijken op een geslaagde dag met een aantal zeer goede en harde gevechten.
Een welldone voor de organisatie van de kampioenschappen.

Shihan Jan in the Hall of Fame
Shihan Jan is door “The All Karate masters of  Amerika Black belt” opgenomen in the Hall of Fame.
Dit is een geweldige onderscheiding. Jan is hierin als 8e dan uit Nederland (Europa) chief of instructors kyokushin karate opgenomen. Het is allemaal begonnen met de Marine.
Met de Koninklijke Marine is Jan veelvuldig in Amerika geweest en heeft, via een liason, officier,  veel met Amerikanen getraind in een Amerikaanse dojo i.v.m.de  Golfoorlog.
Jan heeft daarbij zoveel indruk gemaakt, ook omdat hij naast de 8e dan Karate ook de 4e dan Jiu Jitsu en de 3e dan Aikido heeft.

WEERBAARHEID EN ZELFVERDEDIGING
We zijn goed bezig met de weerbaarheid en zelfverdediging , er zijn al try outs geweest en er is erg veel vraag naar. Er komen 3 afdelingen in de weerbaarheid, scholen worden bezocht en groepen komen naar de sportschool van Injoy, kortom een geweldig resultaat.
De klas die nu bezig is, is gewoon een hele goede en enthousiaste groep waar hard getraind wordt. De aankomende assistent leraren pakken het goed op en als alles zo goed blijft gaan hebben we er straks 4 nieuwe leerkrachten bij ,ze worden uitgetest door leerkrachten van de afdeling weerbaarheid IBK . Aan de vele vragen naar  weerbaarheid en zelfvertrouwen voor kinderen vanaf de leeftijd van 8 jaar wordt momenteel hard gewerkt. Molenaarsgraaf is na de zomervakantie het eerst aan de beurt met een nieuwe klas, daarna volgen Sliedrecht en Bleskensgraaf. De klas die momenteel in Hardinxveld draait wordt in september afgerond en er zijn al leden die zich inschrijven voor de vervolgcursus.

Sharon 1e dan
Na ruim 3,5 uur examen te hebben gedaan is onze Sharon 1e dan kyokushin karate geworden . Bijna het hele nationale bestuur van de IBK was er.
Kihon, Kata, Renraku waza, kumite en Tameshiware heeft ze geweldig afgerond. De Kaicho, Kancho, Shihan en Sensei waren ruim tevreden over haar prestaties, een well done voor Sharon.  

Marinesabel
Shihan Jan heeft uit naam van Pim Viguurs Hanshi de Marinesabel mogen ontvangen voor de grote vriendschap en bewondering dat zij voor elkaar hebben.
Pim Viguurs was de eerste in de Koninklijke Marine die Kyokushin karate gaf, een grote persoonlijkheid, tevens werd door Kaicho Bluming Pim Viguurs bevorderd tot 8e dan .
Namens Budokai Tsunami van harte gefeliciteerd

Bestuur
Het blijft goed gaan met Tsunami. Het ledental blijft stijgen, er wordt nagedacht over een extra lokatie en binnenkort zal er voor de junioren een aparte les komen.
– Omdat dit alles veel voorbereiding en extra tijd kost en de sportschool behoorlijk groot aan het worden is, is besloten een bestuur op te richten.
Het bestuur zal bestaan uit Shihan Jan, Sempeis Cor en Guus, Lennart, John en Richard.
De taakomschrijving en andere zaken rond het bestuur zullen worden vermeld op de webpagina “Leraar en assistenten”

Tsunami buitentraining op 16 mei 2009.
Ruim 50 karateka hebben zich in het zweet gewerkt in alle facetten van het Kyokushin karate.
Een well done aan alle karateka. De foto’s staan inmiddels in het fotoalbum. .

Overhandiging sponsorbedrag aan ASVZ
Het bij elkaar gelopen bedrag van ruim  600 euro tijdens de sponsorloop is vandaag door sempei Guus en Shihan Jan overhandigd aan Paul Timmers van ASVZ Merwebolder in het bijzijn van 2 bewoners van de ASVZ. Het bedrag zal gebruikt worden voor de aanschaf van kajaks voor de bewoners voor therapeutische doeleinden.  ASVZ was bijzonder blij met het bedrag.

Cadeau 10 jarig betaan
Op vrijdag 3 april hebben de leden van Tsunami ter gelegenheid van een aantal heugelijke feiten (de nieuwe dojo in Hardinxveld; Tsunami bestaat 10 jaar; Tsunami Sliedrecht bestaat 4 jaar) een cadeau aangeboden
aan Shihan Jan de Bruin. Het cadeau, een grote foto met daarop bijna alle leden, werd overhandigd door Richard. De foto zal een mooie plaats krijgen in de dojo. Sempei Cor opende met een aantal slagen op de al eerder aangeboden taiko drum een korte training waarna er met partners, vrienden en vriendinnen nog gezellig werd bijgepraat onder het genot van een hapje en een drankje.

Sponsorloop
Een aantal karateka van Budokai Tsunami en van Sportschool Shihan Ruud Muller heeft afgelopen zaterdag bij de opening van Injoy sport de eerste Tsunamirun gelopen voor het goede doel.
Gekozen was om voor ASVZ Merwebolder Sliedrecht te lopen. Een instituut dat zorgt voor de huisvesting van verstandelijk gehandicapten. De pupillen liepen met Sempai Cor mee, trots in karategi trotseerden ze de harde regen
en kwamen allen onder luid applaus terug op de sportschool. Zij hebben toch maar twee en een halve kilometer gelopen wat een hele prestatie is voor deze jongens en meiden. Het was voor een aantal zeker niet makkelijk, maar met hulp van de gehele groep werd de eindstreep door iedereen gehaald. Kyokushin betekent tenslotte “samenwerken”. Ook Joey heeft de sponsorloop tot een goed einde gebracht, ondanks het feit dat hij ziek aan de start verscheen.
Proficiat. De senioren hadden een langere weg te gaan ( 5 kilometer) met nog meer regen, maar ook deze bikkels kwamen zoals het in Kyokushin gaat gezamenlijk aan.
De eersten die binnen kwamen gingen weer terug om de andere Karateka aan te moedigen.
Kortom een geweldige run voor het goede doel, ook de Karateka van Sportschool Shihan Ruud Muller, hartelijk dank voor deelname.
Er werd door de groep ruim 600 euro bijeengelopen. De cheque zal worden aangeboden aan het bestuur van de ASVZ Merwebolder.
Een Big osu en keep up the Kyokushin spirit,
Osu Jan Hanshi.

Test aankomende shodan
In de maanden september, oktober en november 2009 zullen testen gedaan worden voor aankomende shodan (1e dan).
Omdat wij een officiële honbu hebben zullen de testen in Hardinxveld worden afgenomen.
Eventuele kadertrainingen staan los van de shodantesten.
Osu Sempei Cor

Examens december 2008
Nog nooit waren de examens en wedstrijden zo goed georganiseerd.
Het was voor pupillen, junioren en senioren een geweldig examen, bikkelharde  wedstrijden, goed georganiseerd door de zwarte banden. Ook een dank aan John van de Wetering, die zich ook volop heeft ingespannen om de examens te doen slagen. Een  well done voor de examencommissie die bestaat uit :
Shihan Jan de Bruin
Sempei Rob Wian.
Sempai Rob Wagner
Sempai Ruud Hartjokoesoemo
Sempei Cor van Wingerden
Sempei Guus van Wingerden

Nieuwe trainingslocatie, contributie en Tsunami activiteiten paspoort.
Beste Karateka’s,
Zoals het er momenteel uitziet, krijgen we 01-December dit jaar, en misschien nog wel eerder, de sleutel van onze nieuwe trainingsaccommodatie.
Begin januari 2009 hopen we hier dan van start te gaan. Het is geworden het voormalige “fitness centrum Slank en Fit” gelegen aan de Schapendrift 87 in Hardinxveld-Giesendam, welke door de Active Leisure keten is overgenomen.
Dit is een al bestaande fitness organisatie met meerdere goed draaiende moderne sportscholen.
Jan en Thelma de Bruin zullen zich samen gaan inzetten om van deze sportschool een succes te maken waar een ieder naar hartelust en in een prettige sfeer zijn sport kan gaan beoefenen.
Ook gaan we hier onze budo lessen met een nog breder aanbod in uren en disciplines voortzetten, daar we hier in bezit zijn van een eigen DOJO (trainingsruimte).
Natuurlijk is er dan ook de mogelijkheid voor de Tsunami leden om tegen een gereduceerd tarief te gaan fitnessen of deel te nemen aan de gratis groepslessen. Meer gedetailleerde info volgt zo spoedig mogelijk.
De mogelijkheid is aanwezig dat de bestaande vaste trainingslocatie in Sliedrecht wellicht komt te vervallen. Wij gaan er van uit dat dit voor onze Tsunami leden geen probleem zal zijn.
Mocht dit wel een probleem zijn, laat dit ons dan even weten. De momenteel gehanteerde vaste trainingstijden proberen we zo veel mogelijk te handhaven en waar mogelijk naar behoefte bij te stellen.
Daar het vrije trainingsuren aanbod i.v.m. een eigen dojo aanzienlijk wordt uitgebreid zijn wij genoodzaakt de contributie tarieven te moeten aanpassen.
Ingaande de maand Januari 2009 T.W. alle 1x trainen tarieven komen te vervallen, en gelden de volgende tarieven: Senior  (vanaf 15 jaar) onbeperkt  trainen € 25,00  *
Junior  (6 t/m 14 jaar) onbeperkt  trainen € 20,00  * (zonder tegenbericht ga ik ervan uit dat iedereen hiermee akkoord gaat) Ondanks alle verbeteringen onzerzijds, zullen we niet aan ieder zijn wensen tegemoet kunnen komen en vragen jullie hiervoor begrip te hebben.

Het TSUNAMI ACTIVITEITEN PASPOORT waar al je persoonlijke deelnames in worden opgetekend, ook van de afgelopen jaren (welke zijn bijgehouden) en belangrijk is voor het behalen van je zwarte band is bijna klaar.
Dit verplichte paspoort gaat E 10,- kosten. We stellen het op prijs dit bedrag z.s.m. te voldoen. (in gesloten envelop voorzien van: naam / activiteiten paspoort / het bedrag / en 1 recente pasfoto. Uitgifte volgt dan z.s.m.

Open Benelux Kyokushin 2008 België 8 november 2008
Joeri Blom en Peter Penning hebben zilver gehaald op de open Benelux Kyokushin 2008. Joeri heeft 2 rondes van 3 minuten en nog eens 1 ronde van 2 minuten op de mat gestaan. Hij verloor uiteindelijk met slechts ½ punt. Peter heeft 2 rondes van 3 minuten en nog eens 2 rondes van 2 minuten moeten vechten. Een hele klus.
Allebei zijn ze niet neergegaan een hele klus. Een grote eer om voor de eerste keer mee te doen .

Verslag IBK trainingskamp
Hier even een kort verslag van het IBK trainingskamp in Zwartemeer van 18 t/m 20 oktober 2008. Shihan Jan, Guus en ik vertrokken op vrijdagmiddag uit Sliedrecht voor een wereldreis van 2½ uur naar het hoge Noorden.
Op Sportlandgoed Zwartemeer werden we verwelkomd door de Kaicho himself. Van lieverlee druppelden er karateka binnen uit heel Europa. Ook Chris en Dave kwamen, snipverkouden en snotterend, aan. We hadden inmiddels een blokhut toegewezen gekregen waar wij onze spullen alvast in stalden en we de indeling van de bedden regelden. Het geheel zag er heel leuk uit en we waren dan ook helemaal in de stemming. Voordat er gegeten kon worden moest er eerst getraind worden. Van 20.00 uur tot 22.00 uur trainden we in de honbu in Klazienaveen (ongeveer een kwartier rijden) De groep bestond uit ongeveer 100 man/vrouw. Deelnemers kwamen o.a. uit Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Kroatië, Rusland, Bonaire, Spanje en Drente.
Na een pittige warming-up werden we opgedeeld in 3 groepen, waar we training kregen in MMA. Deze training (trouwens alle trainingen) werd verzorgd door toppers op hun gebied. Trainers die zelf actief geweest waren in hun sport en inmiddels op hoog niveau training verzorgden voor actieve vechters. Na de training begaven we ons weer naar het kamp waar we snel even een douche pakten en ons daarna te goed deden aan een pastamaaltijd. Daarna naar bed en gelukkig maar, niemand snurkte. Om 8 uur de volgende dag aan het ontbijt en hoorden we wat het programma voor die dag zou zijn.
Om 10.00 uur weer in de honbu voor 2 uur training in kihon van shihan Ruiz Spanje. Het accent lag op combinaties en slipstappen.
Nu weten we hoe het komt dat de Spanjaarden tegenwoordig zulke goeie vechters hebben. Ze trainen met het stoten op de zwakke plekken.
Daarna eten en om 14.00 uur kregen we kickboksles van Lucien Carbin , oud wereldkampioen kickboksen en trainer van o.a. Tyronne Spong.
Geweldige training, wat een snelheid heeft deze man, ongelofelijk. Bij de groep hadden zich een behoorlijk aantal kickboksers gevoegd, die luid en duidelijk te horen waren (maken bij iedere stoot een geluid). Lucien ontving die middag de 8e dan uit handen van de Kaicho. Ook deze training leverde heel wat zweet op. Toen we dachten af te kunnen groeten werden we nog onderworpen aan een stevige cooling down.
‘s-Avonds kregen we van 20.00 uur tot 22.00 uur een les in allround fighting van de Kancho. Wat een beest is dat op de mat. Wat je ook probeert, hij pakt je vast, legt of gooit je neer en je komt nooit meer los. Ook weer heel wat geleerd. Daarna, geen ontkomen aan, karaoke. Ieder team moest eraan geloven, dus ook wij van Tsunami. Twist and shout van de beatles werd het. Volgens mij zit er meer kyokushintalent in onze groep dan zangtalent, hoewel iedereen zijn stinkende best deed.
Hoewel we van plan waren om op tijd naar de kooi te gaan, werd het toch ruim in de kleine uurtjes. Met de laatste dag in het vooruitzicht en dus examen kihon en de kumite in het vooruitzicht werd er niet helemaal ontspannen geslapen.
We kregen die dag eerst les van shihan Jan in combatvechten waarbij Guus de shihan mocht assisteren. Vervolgens kregen we een training van Hanshi Joop Reilman in Taikishin karate. Ik had de eer om hem daarbij te assisteren en moest ook voor de Spanjaarden en Croaten vertalen wat hij zei. Een bijzondere ervaring en zeer de moeite waard om erbij te doen. Daarna kregen we les van de trainer van Patrick Zondag. Als we al dachten dat we er waren dan vergisten we ons. Hij wees ons constant op onze fouten waaraan we konden zien dat het een toptrainer is. Van hem heb ik met name veel geleerd. Na het eten begonnen we aan de laatst loodjes (hoewel dat niet zo voelde)
We kregen eerst een pittige warming-up terwijl shihan Jan een Russische karateka onder handen nam voor diens examen voor de 3e dan.
Hij heeft hem zelfs aan het huilen gekregen hoorde ik. Daarna was het onze beurt. We moesten verschillende combinaties maken, verschillende technieken laten zien en hadden geen tijd om zenuwachtig te zijn. Shihan Jan trok ons er doorheen. Daarna, Kumite!!! Lennart, Chris, Guus en ik stonden samen met enkele andere examenkandidaten klaar om de partijen af te werken.
Langs de tatami zat een grote groep zwarte banders die elkaar steeds aflosten bij de kumite. Hoewel de kumite vanaf 50 jaar niet meer vereist is heb ik toch nog een aantal partijen af kunnen werken, hetgeen me goed bevallen is.
Dankzij de adrenaline ben je alleen met je tegenstander bezig en voel je nauwelijks iets wanneer je geraakt wordt. Onder mijn tegenstanders waren 2 Arubanen.
Omdat deze karateka aan de kleine kant waren heb ik er per ongeluk 1 eenmaal en de ander tweemaal boven op zijn gezicht geslagen. Nu weet ik wat Jan (Baan Hofman) voelde. Van de laatste kreeg ik daarna een mawashi op het gezicht terug, zodat we weer gelijk stonden. Na deze partijen mocht ik uitstappen en kon ik de partijen van Lennard, Chris en Guus bekijken. Ze deden het allemaal geweldig. Er waren heel wat bikkelharde partijen bij. Lennart stond daar dan toch maar met zijn gele band tussen al die hoge banders. Ook Lennart mocht na enkele partijen uitstappen. Chris, die van de 4e naar de 2e kyu ging had het heel zwaar. Met zijn arm, die bont en blauw was na de laatste trainingen van Tsunami, moest ook hij het opnemen tegen de zwarte banders waarvan er enkele zich wel wilden bewijzen. Ook Chris sloeg zich er geweldig doorheen en heeft met zijn stijl indruk gemaakt op alle aanwezige toeschouwers, inclusief de Kaicho.
Bij Guus was het voor mij wat lastiger om rustig te blijven staan kijken. Er staat toch je zoon te vechten. Ook hij sloeg zich er geweldig doorheen.
Hij presteerde het zelfs om een worp van een Rus van 125 kilo over te nemen en die Rus zelf te werpen. Na 25 partijen van 2 minuten zat het er ook voor Guus op.
Alle Tsunami mensen waren blijven staan en hebben een goeie indruk achtergelaten. Tijdens de 3 dagen bleken de shihans met pen en papier rondgelopen te hebben en ons te hebben geobserveerd. Het resultaat was dat men ons goed genoeg vond voor: Lennard – 6e kyu (oranje) Chris – 2e kyu (bruin) Guus – 1e dan (shodan) Cor – 1e dan (shodan)
Hoewel ik er een beetje tegen opgezien heb waren het voor mij, en ik denk ook voor de anderen, onvergetelijke dagen.
Met zo’n grote groep kyokushin karateka te trainen, te eten en te lachen was geweldig. Hierbij wil ik nogmaals shihan Jan bedanken voor de uitstekende begeleiding en training de afgelopen jaren.
Mede dankzij hem zijn we toch maar zover gekomen. Jan motiveert, is hard indien nodig, maar blijft altijd rechtvaardig. Kortom een wereldtrainer.
Dit is ook de leiding van het IBK opgevallen en men heeft Jan dan ook benoemd tot vice -Kancho. Dit is een geweldige eer voor Jan en ook daarvoor nogmaals mijn felicitaties.
Ik hoop dat er de volgende keer veel meer mensen meegaan van Tsunami. Als je verder wilt komen en je wilt leren is het een must om erbij te zijn.
Osu Sempei Cor (shodan)

afscheid van het marinekorps
SLIEDRECHT – Jan ‘rukwind’ de Bruin alias de Samurai van Oranje neemt donderdag 9 oktober afscheid van het marinekorps. De 50-jarige Sliedrechter moet na een militair dienstverband van 34,5 jaar verplicht afzwaaien en kan in feite gaan genieten van zijn oude dag. ,,Ik ben echter veel te jong om achter de geraniums te zitten. Het blauwe pak trek ik uit, het witte blijf ik aanhouden.” Jan dankt zijn bijnamen aan zijn rechttoe rechtaan-karakter en zijn passie voor Aziatische vechtsporten. ,,Dat ze me rukwind De Bruin noemen kwam ik pas kortgeleden achter toen de commandant me op deze manier aansprak. Ik had het wel eens gehoord maar ik wist nooit dat het over mij ging.” De Bruin beaamt dat de bijnaam zijn karakter goed weergeeft. ,,Ik ben een doorzetter. Ik werk heel hard en het liefst in een heel hard tempo. Als me vandaag iets wordt gevraagd stel ik het nooit uit tot morgen. Ik ga als een rukwind tekeer.”
Hij vervolgt: ,,Vroeger als kind barstte ik van de energie. Nu zouden ze dat ADHD noemen denk ik. Ik moest iets doen en judo – wat mijn vader ook heeft gedaan toen hij marinier was – was een uitstekende sport om al mijn energie in kwijt te kunnen.” De Bruin kwam op latere leeftijd in aanraking met karate. Een sport die hem meer aansprak. ,,Vooral vanwege de losse manier van vechten. Al dat plakken en kleven met judo stond me niet meer zo aan en karate vond ik geweldig. Zeker de full contact-vorm, kyokushin karate genoemd. Dat vind ik een eerlijke manier van vechten. Je gaat volgens de regels van het spel vol het gevecht aan en het gaat niet om puntjes sprokkelen.”
Trainingen
Fanatiek als hij is slaagde hij erin het absolute topniveau in eigen land te halen. De Bruin werd drie keer Nederlands kampioen en reikte in teamverband tot de vierde plaats op het Europees kampioenschap. ,,Er had meer in gezeten als ik niet zo vaak en zo lang van huis was geweest. Maar geen kwaad woord over de marine. Als ik verlof had werd ik volop ondersteund om mezelf te bekwamen in andere vechtsporten.” Hierdoor behaalde hij alle aktes waardoor hij in een groot aantal Aziatische vechtsporten les mag geven. Zijn werkgever spoorde hem aan en maakte volop gebruik van zijn expertise op vechtsportgebied. ,,Het werd op een gegeven moment een wisselwerking. Ik ben begonnen met lesgeven in donkere hoekjes in de hangar en bijvoorbeeld op het helikopterdek. Later werd ik van het ene na het andere schip gevlogen. Bij de marine vonden ze het belangrijk dat de mariniers aan boord fit bleven. Ze waren natuurlijk optimaal getraind voordat ze op missie gingen maar tijdens zo’n missie – die meestal maanden duurde – deed je vaak niet meer dan wachtlopen. De conditie ging zienderogen achteruit. Mijn trainingen waren bedoeld ter afleiding en om lekker fit te blijven.” “Ik werd van het ene marineschip naar het andere gevlogen.” Aangemoedigd door de marine ontpopte De Bruin zich van technisch specialist tot budoinstructeur en hield hij zich in de laatste jaren van zijn dienstbetrekking uitsluitend bezig met het geven van weerbaarheids- en zelfverdedigingslessen. Op initiatief van generaal Prins, die de scepter zwaaide over het Caraïbisch gebied, startte hij in 1999 karateschool Tsunami op in Curacao. ,,Dat was een groot succes. We hadden binnen twee maanden 120 leden. Veel mariniers verbleven met hun familie op Curacao en gaven ook hun kinderen op.” Karateschool Tsunami bestaat nog steeds en heeft een dubbelganger gekregen in Sliedrecht. Eindelijk terug op Nederlandse bodem.  Wat begon als een ‘onderons-ploegje’ van maximaal twintig personen groeide in een mum van tijd uit tot een volwaardige karateschool met 100 tot 120 leden. ,,Het is een beetje uit de hand gelopen. Niet dat het wat uitmaakt want we kunnen het gemakkelijk aan. Ik krijg goede hulp. Jan-Willem Ruis en Guus van Wingerden geven ook les en van Chris de Bruin, die nu nog blauwe band heeft, koester ik hoge verwachtingen. Ik verwacht dat als hij op deze voet doorgaat dat hij over een jaar les mag geven.” Hij zal dat wel doen op een andere locatie aangezien Karateschool Tsunami zijn intrek neemt in de Hardinxveldse sportschool Active Leisure, die in januari uit de startblokken wil schieten. “Mijn vrouw was altijd wél weer blij als ik aan wal kwam.” VN-operaties
De Samurai van Oranje – zoals hij wordt genoemd na zijn Koninklijke onderscheiding in 2003 – gaat zich zes dagen per week bezighouden met het lesgeven in diverse Aziatische vechtsporten. Hoewel al een halve eeuw oud is en blijft hij een actief baasje. Verschil is wel dat hij ‘s avonds gewoon naar huis komt waar hij als marinier soms maanden aan de andere kant van de wereld verbleef. ,,Ik maak binnenkort voor de achtste keer de verjaardag van mijn jongste dochter mee. Ze is vlak voor het uitbreken van de Golfoorlog geboren en wordt dus achttien jaar. Haar zus is tweeënhalf jaar ouder en die kan zich nog herinneren dat ik naar de Golf ging waarna ik na thuiskomst meteen door moest naar een oefenmissie in de Verenigde Staten om vervolgens naar Cambodja te gaan en te monitoren voor de kust van het voormalige Joegoslavië. Ik heb in die jaren drie VN-operaties meegemaakt. Dat was niet altijd leuk – ook voor het thuisfront niet – maar het hoorde erbij. Gelukkig was mijn vrouw altijd wél blij als ik weer aan wal kwam ha ha…” ‘Ik word er niet door achtervolgd, maar het laat me ook niet meer los.’
Met name Cambodja blijft voor altijd op zijn netvlies staan. ,,Ik word er niet door achtervolgd, maar het laat me ook niet meer los. Kan ook niet … je zag daar de gruwelijkste dingen. Ik zei tegen een maat dat de wegen er zo mooi wit uitzagen. Bleken het gebleekte botten te zijn. Van mensen die onder het dictatoriale regime van Pol Pot op brute wijze en zonder reden om het leven waren gebracht … daar reed je dus overheen. Drie mariniers van onze compagnie konden het niet ‘handelen’ en hebben later zelfmoord gepleegd. Aan de andere kant hebben we met de marine prachtige reizen gemaakt. We zijn van West-Indië naar Oost-Indië gevaren en ik ben verschillende keren in Japan geweest. Een geweldige ervaring. Ik weet niet waar het precies mee te maken heeft – misschien is het de Oosterse mystiek – maar ik heb een ongelooflijke hang naar het oosten. Veel meer dan het westen, al bewaar ik ook goede herinneringen aan Curacao.” Wie meer wil weten over kyokushin karate of de nieuwe sportschool in Hardinxveld-Giessendam kan mailen naar jantsunami@orange.nl De jongste kinderen krijgen ook na de verhuizing gewoon les in gymzaal De Sprong aan de Elzenhof.